Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bajnai: sikertörténet az EU-csatlakozás

Cikk:

Magyarország öt évvel ezelőtt, 2004 május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Bajnai Gordon miniszterelnök a hétfői parlamenti felszólalásában a magyarság legnagyobb sikertörténetének nevezte a csatlakozást, azonban megjegyezte: öt évvel a csatlakozás után még mindig sok magatartásbeli hiány, működési elégtelenség van, ami miatt Magyarország még nem európai módon működő ország.

A magyarság legnagyobb modernkori sikertörténete az európai uniós csatlakozás, ezért minden kormány tett az elmúlt 20 év évben, és mindenki büszke lehet rá - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a hétfői napirend előtti felszólalásában a parlamentben. A kormányfő szerint az uniós tagság az elmúlt öt évben védelmet, támogatást, modernizációt jelentett Magyarországnak, a világgazdasági válság hatásai is jobban érintették volna az országot, ha nem lennénk tagjai az Európai Uniónak.

Az uniós források lehívása szempontjából hazánk a közösség élmezőnyéhez tartozik: Magyarország az I. Nemzeti fejlesztési tervet százszázalékosan teljesítette, az Új Magyarország fejlesztési tervnek pedig -  amelyből két év telt el - eddig több mint 10 ezer nyertese van, és 400 milliárd forintot fizettek ki - mondta a kormányfő. A José Manuel Barroso EB-elnökkel folytatott múlt heti megbeszélés legfontosabb üzenete Bajnai szerint az, hogy Magyarország iránt kezd ismét kialakulni a bizalom Európában.

A kormányfő szerint azonban öt évvel a csatlakozás után még mindig sok olyan magatartásbeli hiány, hiba, működési elégtelenség van, ami miatt Magyarország még nem európai módon működő ország. Magyarország felelőssége, hogy viselkedésében, működésében, normáiban, akár hibázva is, de lépéseiben közelítsen az európai normákhoz, hogy az európai minőséget meghonosítsa.

Ugrás vissza Ugrás vissza...