Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újabb négy tagállam ellen indít eljárást az EB

Cikk:

Lengyelország, Litvánia, Málta és Románia deficitje meghaladja a GDP 3 százalékát, ezért Spanyolország, Franciaország, Görögország, Lettország és Írország után e négy tagállam ellen is eljárást indít az Európai Bizottság.  

Túlzott államháztartási hiány miatti eljárást kezdeményez az Európai Bizottság Lengyelország, Litvánia, Málta és Románia ellen, miután deficitjük mértéke meghaladja a bruttó össztermék (GDP) 3 százalékát. Joaquín Almunia pénzügyi biztos a döntést bejelentve azt is értésre adta, hogy a gazdasági válság idején a bizottság nem kívánja még nehezebb helyzetbe hozni az uniós tagországokat, ezért várhatóan a szokottnál hosszabb határidőt javasol majd a hiány leszorítására. Lengyelországban idén 6, Romániában 5,1, Litvániában 5, Máltán 3,6 százalékos hiányt vár a bizottság.
 
Almunia jelezte: a bizottság tudatában van annak, hogy sok európai uniós tagországban várható a hiány növekedése a válság következtében, így egyebek között az adóbevételek csökkenése és a munkanélküliség drágulása miatt. A tartósan túlzott hiányért az unió elvileg meg is bírságolhatja az euróövezeti országokat, a közös pénzt még nem használóktól pedig uniós támogatást vonhat el, ezek azonban csak elvi lehetőségek, amelyekkel az unió még soha nem élt.

Korábban Almunia már bejelentette, hogy a túlzott hiány miatt Franciaország, Spanyolország, Görögország, Írország és Lettország ellen is eljárás indul. A deficittel régebben küzdő Görögország kivételével azonban ezek a tagállamok a szokásosnál hosszabb, 2012-13-ig tartó határidőt kaptak a hiány leszorítására a válság miatt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...