Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötszázmilliárd eurós mentőcsomagot fogadott el az EU

Cikk:

Ötszázmilliárd eurós mentőcsomagot fogadtak el az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei hétfőn hajnalban Brüsszelben a közös fizetőeszköz, az euró védelmében. A pénz- és tőkepiacok megkönnyebbültek, Barroso bizottsági elnök szerint kezd visszatérni a befektetők bizalma.

A példátlan nagyságú összegről szóló döntés az euró elleni spekulációs támadások elhárítását célozza. A csomag részben hitelből, részben hitelgaranciából áll, és ehhez jöhet még egy 250 milliárd eurós hitelkeret, amelyre szükség esetén a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) számíthat az Európai Unió. Spanyolország és Portugália - őket emlegették a legtöbbször a veszélyeztetettek között, amelyekre átterjedhet a görög pénzügyi "járvány" - a találkozón további államháztartási konszolidációs intézkedésekre vállalt kötelezettséget.

Bizakodó piaci hangulatot hozott a mentőcsomag
 
A most elfogadott mentőmechanizmus a tagországok reményei szerint megakadályozhatja, hogy a görög pénzügyi válság az euróövezet más országaira is átterjedjen. A tanácskozás versenyt futott az idővel, hogy a megállapodást még a főbb ázsiai piacok nyitása előtt elérjék, és azoknak pozitív üzenetet küldjenek.

A piacok világszerte megkönnyebbüléssel fogadták a bejelentést. A vezető nyugat-európai értéktőzsdék egy nap alatt majdnem ledolgozták az egész múlt heti visszaesést, miután hajnalban meghirdették a mentőcsomagot.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn úgy vélekedett, kezd visszaállni a piaci befektetők euróövezet iránti bizalma. Hozzátette azonban, hogy a pozitív fejlemények nem csupán az újonnan elhatározott intézkedéseknek köszönhetők, hanem annak is, hogy az euróövezet pénzügyi alapjai jók. A mentőmechanizmus biztosítja, hogy az euró meggyengítésére tett bármilyen kísérlet sikertelen legyen - hangoztatta Barroso.

Stabilizálódott a forint árfolyama

A mentőcsomag híre jótékonyan hatott a magyar piacra is. Az eurót hétfőn délután a napi minimumon, 272,15 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, míg a múlt pénteken még széles sávban, 279 és 283,50 forint között ingadozott az euró árfolyama, sőt csütörtökön 285 felett is járt a jegyzés. A svájci frank jegyzése 191,50 forint volt a pénteki 200,27 után. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2.413,34 pontos, 11,26 százalékos emelkedéssel, 23.837 ponton zárt hétfőn, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Már csökken a görög költségvetés hiánya

A görög költségvetési hiány egyébként a legújabb adatok szerint jelentősen csökkent, az idei első négy hónapban 41,8 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakához képest a görög pénzügyminisztérium hétfő közlése szerint. A görög kormány azzal számol, hogy az idei államháztartási hiányt sikerül 8,7 százalékra leszorítani, 2014-re pedig a 3 százalékos uniós határérték alá csökkenteni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...