Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós intézkedéscsomag készül a fiatalok foglalkoztatásáért

Létrehozva: 2010. szeptember 15.
Módosítás: 2010. szeptember 15.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Mozgásban az ifjúság címmel átfogó intézkedéssorozatot jelentett be szerdán az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy az elkövetkező években segítse a fiatalokat azon ismeretek és készségek elsajátításában, illetve azon tapasztalatok megszerzésében, melyek révén munkához juthatnak.

Közleményében az Európai Unió végrehajtó testülete emlékeztetett arra, hogy Európában jelenleg ötmillió fiatal keres munkát. Sokuk azonban nem fog tudni élni a kínálkozó lehetőségekkel, mert nem rendelkeznek a megfelelő képesítéssel, illetve tapasztalattal. Uniós átlagban a fiatalok munkanélkülisége megközelíti a 21 százalékot.

Az új kezdeményezés része az Európa 2020 programnak, amely uniós szinten a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés javítását célozza középtávú intézkedésekkel.
A Mozgásban az ifjúság célja, hogy az oktatást és a képzést a fiatalok szükségleteihez igazítsák, és még többjüket indítsák arra, hogy az EU nyújtotta ösztöndíjak igénybe vételével más országokban is folytassanak tanulmányokat vagy vegyenek részt képzéseken. Ezáltal növekedni fog a fiatalok foglalkoztathatósága és könnyebben juthatnak be a munkaerőpiacra is - véli a bizottság.

Az Európa 2020 célja az iskolából idő előtt kimaradók arányának csökkentése 15 százalékról 10-re és a felsőfokú vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező fiatalok arányának növelése a jelenlegi 31 százalékról legalább 40-re. Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos pedig úgy nyilatkozott: "Ma az európai fiatalok millióinak a legfőbb gondja az, hogyan találjon munkát. A Mozgásban az ifjúság kezdeményezés mind uniós, mind tagállami szinten új lendületet ad a fiatalok eddiginél megfelelőbb támogatásának, hogy munkához juthassanak, megélhetést találjanak és valóra válthassák terveiket."

Uniós diákhitel, fiatal vállalkozók támogatása

Az intézkedések között szerepel egy új honlap indítása, tanácsadás és pénzügyi támogatás kínálata, egy úgynevezett mobilitási eredménytábla bevezetése, uniós diákhitel bevezetésének megvizsgálása külföldön tanulni kívánók részére, egy több dimenziós, átfogó egyetemi rangsorolási rendszer megvalósítása, Európai álláshely-figyelő (adatfeldolgozási) rendszer.

A magyar biztos külön említette az EU új mikrofinanszírozási eszközét, amely pénzügyi támogatással segíti majd a fiatal vállalkozókat vállalkozásuk elindításában vagy továbbfejlesztésében. A tervek között szerepel a Mozgásban az ifjúság kártya bevezetése is, amely különböző előnyöket és engedményeket biztosít a fiataloknak. A bizottság javasolni fogja egy európai készségútlevél kidolgozását is, hogy a fiatalok kompetenciáit átlátható és összehasonlítható módon rögzíthessék.

A most bejelentett kezdeményezést egész Európára kiterjedő tájékoztatási kampány keretében ismertetik meg a lakossággal. Különleges kampánykezdő rendezvényekre kerül sor október 8–9-én Budapesten és október 14–16-án a franciaországi Bordeaux.

Ugrás vissza Ugrás vissza...