Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Unió kapta a Nobel-békedíjat

Cikk:

A kontinens békés fejlődéséért, valamint 1989 után a kelet-európai országok stabilitásáért kifejtett tevékenységéért az Európai Unió kapta a 2012-es Béke Nobel-díjat. Az elismerést üdvözölték az uniós vezetők, a magyar Külügyminisztérium és Orbán Viktor miniszterelnök is. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott: az Európai Unió a világ legnagyobb segélyezője, a bolygó megőrzéséért és a klímaváltozás ellen folytatott küzdelem élharcosa.

Az Európai Unió a 2012-es Nobel-békedíj kitüntetettje - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság. Thorbjorn Jagland, a bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az Európai Unió hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében, emellett 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.


Schulz: az Unió ősellenségeket hozott egy tető alá

Az Európai Uniónak odaítélt Nobel-békedíj az unió valamennyi polgárát illeti - hangoztatta pénteki közleményében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Az EU békés úton újraegyesítette a kontinenst, és ősellenségeket hozott egy tető alá, az újraegyesítés történelmi tette joggal nyerte el az elismerést - fogalmazott. Az EP elnöke megerősítette, hogy az uniót mind belső, mind külső politikájában továbbra is az alapvető értékek tiszteletben tartásának szempontja vezérli. Schulz szerint az a tény, hogy számos nemzet szabad akaratából folytat tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásról, azt jelzi, hogy az EU a kihívást jelentő gazdasági helyzetben is a stabilitás, a prosperitás és a demokrácia vonzerejével bír.

Anders Fogh Rasmussen is gratulált az Európai Uniónak, egyben hangsúlyozta, hogy az EU fontos partnere az atlanti szövetségnek és a két szervezet közös értékeket képvisel. A NATO-főtitkár azt reméli, hogy a béke, a stabilitás és a biztonság előmozdítása érdekében tovább lehet erősíteni a NATO és az EU stratégiai partneri viszonyát.


Barroso: az Unió inspirációt jelent a világ országainak

Óriási megtiszteltetés, hogy az Európai Unió kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke szerint a díj megtiszteltetés az Európai Unió mind az 500 millió polgárának, minden tagállamának és uniós intézménynek, egyben elismerése annak a tevékenységnek, amellyel az EU és elődje a béke projektjében egyesítette a világháborús pusztításból kilábaló országokat.

Az Európai Unió, korábban az Európai Közösség az emberi méltóság tisztelete, a demokrácia, az igazság, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete mentén jött létre - emlékeztetett José Manuel Barroso, aki úgy vélekedett, hogy emberek szerte a világon ezekre az értékekre vágynak. Hangoztatta, hogy az Európai Unióból származik a világ fejlesztési forrásainak többsége, vagyis az Európai Unió a világ legnagyobb segélyezője, a bolygó megőrzéséért és a klímaváltozás ellen folytatott küzdelem élharcosa. Végül a bizottság elnöke leszögezte, hogy a díj azt mutatja, hogy az unió továbbra is inspirációt jelent a világ országai és népei számára, valamint, hogy a világnak erős Európai Unióra van szüksége.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Barrosoval közös közleményében azt hangsúlyozta, hogy a díj elismerése az unió mögött meghúzódó politikai motivációknak; egyre több ország erőfeszítésének annak érdekében, hogy felülemelkedjenek a háborún és a megosztottságon, és közösen alakítsák a béke és jólét kontinensét.


Külügyminisztérium: az elismerés a magyaroknak is szól

Magyarország uniós tagállamként üdvözli, hogy az idén az Európai Uniónak ítélték a Nobel-békedíjat, az elismerés az EU intézményeinek, az uniót alkotó tagállamoknak, nemzeteknek, az európai polgároknak, köztük a magyaroknak is szól – közölte a Külügyminisztérium pénteken. A külügyi kommüniké szerint a döntés arra emlékeztet, hogy a béke az európai integráció legfontosabb vívmánya, továbbra is érvényes eszme, amely az összes többi eredmény, minden társadalmi és gazdasági fejlődés feltétele. Csak a békével lehet úrrá lenni a jelenlegi gazdasági nehézségeken is - mutattak rá.

A Külügyminisztérium egyetért a Nobel-bizottságnak azzal a megállapításával is, amely szerint az eredményekről akkor sem szabad megfeledkezni, amikor a gazdasági válság miatt az EU-nak súlyos problémákkal kell szembenéznie. A tárca megerősítette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az EU megerősítése és minden, a nemzetközi béke és biztonság megteremtését szolgáló közös politika és erőfeszítés mellett.


Orbán: az európai eszmének szól az elismerés

Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak odaítélt Nobel-békedíj annak az eszmének kijáró elismerés, amely megmutatatta, hogy lehet a két világháború által megtaposott területeken békés egymás mellett élést kialakítani, és hogyan lehet korábban egymással konfliktusban álló nemzetek között olyan sajátos együttműködési rendszert létrehozni, amely a nemzeti érdekek mellett a közös érdekekre épül. Orbán Viktor szerint a gratuláció alkalmával az alapítókat kell felidézni, mert bár ma az EU természetes képződménynek tűnik, de megalakításakor nem volt az, bátorság és eltökéltség kellett a létrehozásához. Ezért ez a békedíj leginkább talán az alapítókat illeti - hangsúlyozta.


A Nobel-békedíj kitüntetettjei 1994-2012

1994: Jasszer Arafat palesztin vezető, Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Jichak Rabin izraeli kormányfő;
1995: Joseph Rotblat (Nagy-Britannia), a leszerelést támogató Pugwash mozgalom;
1996: Carlos Belo püspök és José Ramos Horta ellenállási vezető (Kelet-Timor);
1997: Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams (Egyesült Államok), az ICBL koordinátora;
1998: John Hume és David Trimble, északír politikusok;
1999: Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet;
2000: Kim De Dzsung dél-koreai elnök;
2001: Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan (Ghána) ENSZ-főtitkár;
2002: Jimmy Carter volt amerikai elnök;
2003: Sirin Ebadi iráni jogásznő, emberi jogi aktivista;
2004: Wangari Maathai kenyai környezetvédő és politikus;
2005: Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és Mohamed el-Baradei (Egyiptom), a szervezet főigazgatója;
2006: Muhammad Junusz bangladesi közgazdász és az általa vezetett, mikrohitelező Grameen Bank;
2007: Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága;
2008: Martti Ahtisaari finn békeközvetítő;
2009: Barack Obama amerikai elnök;
2010: Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) ellenzéki másként gondolkodó;
2011: Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök (Afrika első, demokratikusan megválasztott női elnöke), Leymah Gbowee, aki a nőket a libériai polgárháború ellen mozgósította és Tavakkul Karman jemeni nőjogi és demokráciapárti aktivista;
2012: Európai Unió

Ugrás vissza Ugrás vissza...