Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem lesz további egyeztetés a jövő évi EU-büdzséről

Létrehozva: 2012. november 14.
Módosítás: 2012. november 14.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európai Parlament (EP) elnöke kedd délután bejelentette, hogy nem lesz további egyeztetés a tanács és az Európai Parlament képviselői között az Európai Unió (EU) 2013-as költségvetéséről.

Az EP képviselői nem vesznek részt a kedd estére kitűzött egyeztetésen a tanács képviselőivel, mert a tagállamok között nincs konszenzus az idei büdzsé mintegy 9 milliárd euróval történő kiegészítéséről, ami szintén az egyeztetés témája lett volna – közölte Martin Schulz. Ezek a források ahhoz kellenek, hogy az EU teljesíteni tudja jogi kötelezettségeit; kifizesse a számlát elvégzett munkák, igénybe vett szolgáltatások és áruk után - mondta a német szocialista politikus.

A ciprusi elnökség mindent megtett a megállapodás érdekében, de a parlament a 2013-as büdzséről tárgyalni sem volt hajlandó, az egyeztetés előfeltételének tekintette az idei büdzsé mintegy 9 milliárd eurós kiegészítését – fogalmazott Andreasz Mavrojannisz ciprusi Európa-ügyi miniszter, a pénzügyminiszteri tanács költségvetéssel foglalkozó ülésének elnöke. A miniszter szerint a keddi fiaskó rossz előjel a jövő heti csúcstalálkozó előtt, ahol a tagállamok állam és kormányfőinek az Európai Unió következő, hétéves pénzügyi keretéről kellene megállapodniuk. A ciprusi politikus úgy vélekedett, a bizottság a jövő heti csúcs után áll elő a 2013-as büdzsére vonatkozó következő javaslattal.

Az egyeztető bizottság feladata az lett volna, hogy kedd éjfélig összhangba hozza a tanács és a parlament által javasolt büdzsétervezetet, mert a költségvetés csak a két intézmény együttes beleegyezésével fogadható el. Az egyeztetések múlt pénteken futottak zátonyra, miután az EP küldöttségének vezetője kijelentette: a tanács képviselői nem voltak tárgyalóképesek, így az egyeztetést felfüggesztették. A 2013-as büdzséről szóló tárgyalások úgy fulladtak kudarcba, hogy meg se kezdődtek.

Az Európai Bizottság költségvetésért és pénzügyi tervezésért felelős tagja, Janusz Lewandowski ugyanis október végén bejelentette, körülbelül 9 milliárd euró hiányzik ahhoz, hogy az Európai Unió minden 2012-es vállalt kötelezettségét teljesíteni tudja. A bizottság számításai szerint a legnagyobb összeggel, 8,3 milliárd euróval a kohéziós és vidékfejlesztési alapokra szánt forrásokat kellene kiegészíteni, kutatási projektek támogatására 423 millió euróval többre lenne szükség, az európai felsőoktatási diákcserét lehetővé tévő Erasmus programnak pedig 90 millió euró többlettámogatásra lenne szüksége.

Ugrás vissza Ugrás vissza...