Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ban Ki Mun a bevándorlásról: „Az életek megmentése a legfontosabb feladat”

Cikk:

Európának a bevándorlás kapcsán az életek megmentésre kell összpontosítania – mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az Európai Parlament május 27-i brüsszeli plenáris ülésén. Hozzátette: idén már 1800 menekült fulladt vízbe, miközben a Földközi-tengeren keresztül Európába igyekezett. „Európának fontos szerepe van és felelősen kell cselekednie. Az életmentés a legfontosabb feladat” - mondta Ban Ki Mun, aki a fenntartható fejlődésről és a szélsőségesség megfékezéséről is beszélt. 

Ban Ki Mun elmondta, hogy az emberkereskedők és –csempészek elleni hatékonyabb fellépés önmagában elégtelen; átfogóbb megoldásra van szükség. Megjegyezte: Európának szüksége van a bevándorlókra, mivel a kontinens népességnövekedése alacsony, és Európa öregszik.
 
Az ENSZ főtitkára beszélt arról is, hogyan lehet fellépni az erőszakos szélsőségességgel szemben: „Az emberi jogok és a jogállamiság melletti kiállás elengedhetetlen. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy különleges felelősségünk van abban, hogy a terrorizmusra és extrémizmusra ne olyan válaszokat adjunk, amelyek csak rontanak a helyzeten”.
 
Ban Ki Mun a fenntartható fejlődésről is szólt: „A nemzeti kötelezettségvállalásokon, a klíma- és energiapolitikán keresztül az EU példát mutat arról, hogy miként lehet Európa és a világ lakosai számára környezetbarátabb jövőt teremteni”.
 
Az ENSZ-főtitkár felszólalása előtt Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Parlament és az ENSZ munkájának közös pontjairól beszélt. „Az Európai Unió és az Európai Parlament támogatja az ENSZ fő céljait: a klímaváltozás és a szegénység elleni fellépést, valamint az oktatás és a fenntartható fejlődés támogatását. Önök mellett állunk.” 
Ugrás vissza Ugrás vissza...