Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Áprilisban elkezdődhetnek az EU-IMF-tárgyalások

Cikk:

Magyarország célja a mielőbbi EU/IMF-megállapodás, nincs "B"-terv - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter  a „Forint, válság, államadósság” című budapesti makrogazdasági konferencián csütörtökön. A kormány a hivatalos EU-IMF tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik, hiszen mindenki közös érdeke, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartási hiány mellett, fenntartható növekedési pályára álljon - rögzítette a kormány kiinduló álláspontját. Fellegi Tamás szerint a tárgyalások akár április elején megkezdődhetnek.

Fontos eredménynek nevezte, hogy az uniós kötelezettségszegési eljárásokban felvetett témák 90 %-ában megegyezés született. A EU/IMF-tárgyalások megkezdéséhez szükséges a vitatott kérdések tisztázása, ezek politikai jellegűek – közölte, és hozzá tette: "mi készen állunk, hogy a tárgyalóasztalhoz üljünk, és várjuk, hogy a másik fél is odaüljön". A tárgyalásokon a nemzeti érdekek és a nemzeti szuverenitás védelmét sem fogjuk feladni, nagyarányú támogatottságunk erre kötelez - mondta. Megerősítette, hogy hazánk elkötelezett a piaci finanszírozás mellett és továbbra sincs szükség az IMF/EU-pénz azonnali lehívására.

A kormány februári döntése értelmében olyan intézkedéseket hajt végre, amelyek tovább csökkentik az idei és a jövő évi hiányt, hogy az megfeleljen a konvergenciaprogramban vállalt céloknak. A leendő IMF/EU-védőháló azokat a külső feltételeket biztosíthatja, amelyeket a magyar gazdaság nem képes a maga számára biztosítani. A tárgyalások lehetséges témája lesz a költségvetés fenntarthatósága, a személyi jövedelemadó és a társasági adó összefüggése a költségvetéssel és a foglalkoztatási kérdésekkel, a közösségi közlekedés fenntartható és kiszámítható finanszírozása, a gazdasági szereplők közteherviselése, az önkormányzati adósságállomány. Téma lesz az egyszeri tételek és a strukturális reformok értelmezése és alkalmazása a költségvetési számításokban.

"Bízunk benne, hogy a kötelezettségszegési eljárásokban elért eredmények és a következő időszak egyeztetései a Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselőivel meg fogják nyitni az utat a tárgyalások megkezdése előtt, talán már április elején" - mondta a miniszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...