Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyal az EU Japánnal

Cikk:

Felhatalmazást adott a szakminiszterekből álló tanács az Európai Bizottságnak arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat a szabadkereskedelmi megállapodásról Japánnal - jelentette be Martonyi János magyar külügyminiszter a tárcavezetők tanácskozását követő sajtótájékoztatón csütörtökön. A döntést Magyarország is támogatta.

Sikerült azoknak a tagállamoknak az aggodalmait, érzékenységét eloszlatni, amelyek bizonyos érzékeny iparágak esetében biztosítékokat szeretnének, itt alapvetően az autóiparról van szó – mondta el Martonyi János külügyminiszter, aki szerint ez specifikusan meg is jelenik a tárgyalási irányelvekben.

Ha az adott megállapodás nem sért valamilyen konkrét, jól meghatározható magyar érdeket, akkor Budapest támogatja a szabadkereskedelmi megállapodásokat, Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdasága – mondta a külügyminiszter. Martonyi János méltatta, hogy a bizottság mandátumot kapott a tárgyalásokra, hiszen Japán a világ harmadik legnagyobb gazdasága és az EU stratégiai partnere.

A tanácskozáson a Kanadával folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások is napirendre kerültek, ezeket mielőbb szeretné lezárni az Európai Unió, mert a miniszterek többségi álláspontja szerint ebben a kérdésben a minőség fontosabb, mint a sebesség. Magyarország egyes mezőgazdasági termékek esetében nem látja megoldottnak a problémákat, Martonyi János ennek ellenére bízik abban, hogy néhány hónapon belül lezárulhatnak a tárgyalások.

Ugrás vissza Ugrás vissza...