Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csak projektekre ad milliárdokat az unió

Létrehozva: 2003. február 26.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Évi egymillárd eurós támogatást jelenthet az EU-csatlakozás 2004 és 2007 között, hangzott el egy szakkonferencián szerdán. Ehhez azonban szakszerűen kidolgozott projekteket kell benyújtaniuk a vállalkozóknak és gazdáknak.

Magyarország az európai uniós belépést követő három évben jelentős támogatásokat, évente egymilliárd eurót kaphat az integráció különböző alapjaiból, ha megfelelő projektekkel pályáznak a magyar vállalkozók - hangzott el azon az uniós csatlakozással foglalkozó konferencián Budapesten, melyet a Budapest Business Journal (BBJ) gazdasági lap szervezett.

Szanyi Tibor , a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a tanácskozáson aláhúzta: a megfelelő pályázatok kidolgozásában, előkészítésében nagy szerepet kaphatnak a területi, gazdasági érdekvédelmi szervezetek, valamint az azokkal kapcsolatban álló kormányzati intézmények.

Nem mindenre adnak támogatást

Minden EU-forrásért pályázó vállalkozásnak tudnia kell: az EU strukturális alapjaiból igényelt pénzeket kifejezetten gazdasági szerkezeti átalakításra, a cégek strukturális változtatására lehet csak felvenni, abból az egyes vállalkozások akut gazdasági problémáit nem lehet megoldani, ezt egyébként is szigorúan figyelik majd.

A közvetlen mezőgazdasági kifizetések sem támogatások, a költségekhez és bevételekhez kapcsolódóan szigorú szabályok alapján kapják a gazdák. Az agrárgazdaság támogatására a tavalyi 195 milliárd forinttal szemben idén 235 milliárd forintot biztosít a kormányzat. Jövőre ez az összeg 300-350 milliárd forintra is emelkedhet.

ISPA, Phare és SAPARD

A BBJ-konferencián Thomas Wiley , az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának Phare- és ISPA-programokért felelős vezetője aláhúzta: az Európai Unió strukturális alapjaiból 2004-2006 között Magyarország évi átlagban több mint hatszázmillió euró, a kohéziós alapból pedig évi háromszázmillió eurót meghaladó uniós forrásban részesülhet életképes projektek révén.

A Phare-program keretében a kilencvenes évek eleje óta évi 120 millió eurós támogatást kapott Magyarország, amelyet kiegészítettek magyar központi pénzek, és a vállalkozások társfinanszírozásban kapták a fejlődésüket segítő összegeket. Az elsősorban a környezetvédelmi és szállítási fejlődést segítő ISPA-program révén átlagosan évente 88 millió euró érkezett az országba, amelyhez szintén társfinanszírozás kapcsolódott. A mezőgazdasági versenyfeltételeket javító SAPARD-program pedig összességében évi 38 millió euró támogatással járult a magyar agrárgazdaság fejlődéséhez.

Ugrás vissza Ugrás vissza...