Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult az e-Egészségügyi rendszer fejlesztése

Létrehozva: 2015. november 5.
Módosítás: 2015. november 5.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Befejeződött a Nemzeti Egészségügyi Informatikai (e-Egészségügyi) Rendszer fejlesztésének projektje. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ irányításával megvalósult fejlesztéssel egy úgynevezett ágazati platform jött létre, amelyen keresztül a szakmai felhasználók számára helytől és időtől függetlenül elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). A 2,1 milliárd forintos uniós támogatással megvalósult projekt néhány eleme az év végén indulhat, 2017 közepétől pedig az egyetemi klinikáktól a háziorvosokig minden intézmény elektronikus úton cserélheti ki - a páciens hozzájárulásával - a vizsgálati eredményeket, leleteket, egységes jelentéseket továbbíthat a központi adatbázisokba.

A fejlesztés több szintet ölel át. Egyrészt lehetővé teszi az  intézmények közötti kommunikációt, vagyis az eddig papíralapon, egyik intézményből a másikba átküldött vagy átvitt, ráadásul nem egységesen kitöltött, megírt esetleírások, laborleletek mostantól a digitális térben fognak mozogni. A fejlesztés másik célja, hogy  erre a központi térre olyan modulokat helyezzen el, amelyek az ellátás minőségét javítják. A harmadik fejlesztés pedig a fekvő- és szakellátó intézmények infrastrukturális fejlesztését támogatja, így azok képesek lesznek belépni az új rendszerbe. A megfelelő infrastruktúra biztosításához a következő hónapokban 122 fekvő- és 69 járóbeteg ellátó intézmény kap eszközöket. A csomag részei együtt biztosítják majd a biztonságos adatkapcsolatot, adatáramlást.

Sürgős esetekben lesz hasznos az e-Profil rendszer, amely mindenkinek a legfontosabb, ritkán változó adatait tartalmazza, vagyis a vércsoportját, krónikus betegségeit, gyógyszerérzékenységét. Ezeket a mentőautókban rendszeresített fedélzeti eszközökön is le lehet majd kérdezni. A betegellátás és -szervezés szempontjából a legfontosabb az e-Recept, az e-Beutaló és a távkonzílium lehetőségének bevezetése. Az e-Receptnél például az egységes egészségügyi szolgáltatási tér központi rendszerén fut át minden adat, minden gyógyszer, amit az alapellátásban vagy szakellátásban felírtak egy páciensnek. Ezt látják aztán az intézményvezetők, az ágazati döntéshozók, de akár a gyógyszertárak is, mindenki, aki bekapcsolódott a rendszerbe. A háziorvosnál például ennek eredményeképpen nemcsak azt mutatja meg a rendszer, hogy mikor és hol milyen gyógyszert írtak fel a páciensnek, hanem azt is látja majd az orvos, hogy van-e ellenjavallat a korábban a beteg által szedett gyógyszerekkel szemben, mert együttes hatásuk nem javítana, hanem rontana az állapotán.

Az e-Egészségügyi rendszer 2015 novemberére épül ki, az összes modul bevezetése 2017 végére történik majd meg. A bevezetéshez ugyanis a fejlesztéseken túlmenően szükség van a törvényi háttér megteremtésére, valamint az egészségügyben fontos a fokozatos, ütemezett bevezetés. Április vége óta folynak a képzések a rendszer használatához. Év végéig 2500-3000 dolgozó tanulja meg a programok használatát, emellett rendelkezésre áll egy e-learning tananyag is azoknak, akik nem tudnak eljönni a tanfolyamokra. Ha valaki majd a használat közben szorul segítségre, az tanácsot kérhet a rendszer központjától. Az ÁEEK felügyeletével emellett folyik az egyes ellátási feladatok protokolljainak egységesítése is. Hamarosan 40 ellátó intézménynél egységesítik a minőségügyi elvárásokat.

A szolgáltatások közül a távkonzílium indulhat el elsőként, 2016 első félévében, mert már most is vannak hasonló rendszerek, csak az adatátvitel nem megoldott egy zárt, biztonságos rendszerben. Mostanáig problémát okozott például, hogy egy Budapesten készült leletet CD-n kellett Debrecenbe vinni. Ezentúl erre már nem lesz szükség. Mivel a rendszerben kiemelten érzékeny személyes adatok mozognak, a biztonság rendkívül fontos szempont volt a fejlesztés során.

Gyors indulás várható az e-Recept esetében is, mely képes lesz integrálni valamennyi most használt háziorvosi és gyógyszertári szoftvert. Jelenleg hat-hét típusú rendszer működik párhuzamosan a rendelőkben. Az e-Egészségügyi rendszer befogadja és átkonvertálja a beérkező adatokat az egységesen kezelt adatformákra, így ha két orvos két típusú programban ír fel egy receptet, az új rendszerben mindkettő egyformán jelenik majd meg.

A kiépülő rendszer képes lesz befogadni az összes archív anyagot. Az indulása után minden új lelet és vizsgálati adat automatikusan bekerül a rendszerbe. Nincs további feladat, mert amikor a páciens felkeres egy orvost, az ottani számítógépen rögzített adatok automatikusan betöltődnek az életútjába. A leleteket és adatokat a betegút-archiválási adatrendszerből TAJ-szám alapján lehet majd visszakeresni. Az ügyfélkapun keresztül azokat maga a páciens is le tudja hívni és ki tudja nyomtatni. A páciens az ügyfélkapun keresztül engedélyezheti azt is, hogy bármelyik kezelőorvos, ellátásban dolgozó személy láthassa-e az adatait. Megadhatja például, hogy egy bizonyos kórház egyetlen dolgozója se férjen hozzá, vagy dönthet úgy, hogy felső légúti betegségeinek előzményeit senki se lássa. A digitális önrendelkezés az egyik legfontosabb szempont volt a fejlesztéseknél.

A szolgáltatási teret az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény szerinti 5-ös biztonság osztályába sorolták be, amely a lehető legmagasabb biztonsági fokozatot jelenti jelenleg. Ennek köszönhetően nem lehetséges a jogosulatlan hozzáférés az adatokhoz, a rendszer minden eseményt naplóz, rögzítve a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. Az adott egészségügyi dolgozó a személyes bejelentkezést követően is kizárólag olyan típusú adatokhoz férhet hozzá, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára. Lehetőség van arra is, hogy az állampolgár az ügyfélkapun keresztül, vagy írásos rendelkezéssel meghatározza az adataihoz történő hozzáférést, azaz jogában áll megtiltani, hogy az ellátók feltöltsék a rendszerbe a náluk keletkezett dokumentumait, valamint megadhatja, hogy az adott típusú dokumentumokhoz mely orvosok, milyen intézmények férhessenek hozzá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...