Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A válság miatt több forrás kell a vállalkozásoknak

Cikk:

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az országgyűlés Európai Ügyek bizottsága előtt a világgazdasági válsággal indokolta az Új Magyarország fejlesztési terv átdolgozását. Az ÚMFT-ből eddig 8730 pályázat nyert 1913 milliárd forint támogatást.

A válság hatására több forrást kell fordítani a vállalkozások direkt támogatására, ezt a célt szolgálja az uniós eszközök átcsoportosítása is - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kedden az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága ülésén. A miniszter az Új Magyarország fejlesztési terv átdolgozását többek között azzal is indokolta, hogy a világban megváltozott a helyzet, így szükségessé vált a forrás felhasználására vonatkozó elképzelések tényekhez való igazítása. Emlékeztetett: a kormány már korábban, a válság kapcsán 260 milliárd forint uniós forrás átcsoportosításáról döntött.

Bővített források a kisvállalkozásoknak

Több forrást szánnak a vállalkozások számára a technológiai beruházásokhoz, hitelezésük segítésére. Emellett a munkahelyteremtés, a munkahelymegőrzés is fontos szempont, hiszen október eleje óta mintegy 25-27 ezer megszűnt vagy megszűnő munkahelyekről, illetve 8000 új teremtéséről érkezett bejelentés. A kisvállalkozásoknak szóló automatikus pályázat támogatási összegét a korábbi 20 millió forintról 50 millió forintra emelték, és kibővítették a felhasználhatósági körét.

A vállalkozásoknak szóló hitelkeretet, finanszírozási lehetőséget a visszatérítendő támogatásokat tartalmazó Jeremie-programban is megnövelték. Bajnai példaként említette, hogy a Magyar Fejlesztési Bank magyar forrását párosították uniós forrással, ezáltal csökkenteni lehetett a beruházási és a forgóeszköz-hitelek kamatait.

A válság hatására hozott, a vállalkozásokat segítő intézkedésként említette Bajnai Gordon, hogy gyorsították az uniós források eljuttatását a vállalkozásokhoz. Előleget fizetnek, amelynek mértékét 40 százalékra emelték a vállalatok esetében. Arra számítanak, hogy az előlegek révén március végéig, április elejéig 90-100 milliárd forint jut el a már nyertes vállalkozásokhoz, és további 100 milliárd forint kerül a most szerződő önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz.

A válságra tekintettel visszamenőleg is enyhítették a pályázati feltételeket - emelte ki a miniszter. Növelték a támogatás intenzitását átlagban 50 százalékra, de a leghátrányosabb helyzetű térségekben megvalósuló beruházásoknál ez az arány 70 százalék is lehet.

Eddig 240 milliárdot fizettek ki a nyerteseknek

A múlt heti adatok alapján eddig az ÚMFT-ből 8730 pályázat nyert 1913 milliárd forint támogatást. Ebből 6280 pályázóval már szerződést is kötöttek mintegy 1400 milliárd forint támogatásra. Az ÚMFT-ben a 8730 támogatást nyert projektből 173 már eddig lezárult. Eddig az ÚMFT-ben 240 milliárd forintot fizettek ki a nyerteseknek. Tavaly az uniós forrásokból - beleértve a többi uniós programot is - összesen 450 milliárd forintot fizettek a nyerteseknek.

A bizottsági ülésen Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy az uniós támogatások továbbra is nehezen jutnak el a vállalkozásokhoz, önkormányzatokhoz, és kevés a gazdaságfejlesztésre, a vállalkozásokhoz jutó uniós források aránya. Kifogásolta, hogy továbbra sincsenek olyan tanulmányok, amelyek az uniós források felhasználásának hatását megmutatnák.

Ugrás vissza Ugrás vissza...