Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Andor Lászlót jelöli a kormányfő uniós biztosnak

Cikk:

Andor Lászlót, az EBRD igazgatósági tagját jelöli magyar uniós biztosnak Bajnai Gordon miniszterelnök. Andor László - aki nagy felelősségnek tartja biztosi jelölését - csütörtökön úgy nyilatkozott: munkájában a gazdasági válsággal kapcsolatos feladatokra fog koncentrálni.

Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli Bajnai Gordon miniszterelnök magyar uniós biztosnak. A jelölt nevét azért most hozták nyilvánosságra, mert azzal, hogy utolsó uniós tagországként Csehország elnöke is aláírta a Lisszaboni Szerződéshez szükséges ratifikációs okmányt, eldőlt, hogy a Lisszaboni Szerződés alapján zajlik a jelölési folyamat. A kormányfő úgy fogalmazott: jelöltje, Andor László szakmai rátermettségéhez, emberi tisztességéhez nem férhet kétség.

Andor László a kormányfővel közös sajtótájékoztatón nagy felelősségnek nevezte biztosi jelölését, és leszögezte: biztosként elsősorban az uniót kell majd képviselnie úgy, hogy munkájának megítélése visszahat Magyarország megítélésére is. Mint mondta, a leendő bizottság első feladata lesz, hogy megtalálja a kiutat a gazdasági válságból, amely nem Európából indult, de az unió szinte minden tagországát mélyen megrázta..

A jelölt életrajza

Andor László 1966-ban született Zalaegerszegen. Közgazdász, a közgazdaság-tudomány kandidátusa, egyetemi docens. Okleveles közgazdászként 1989-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd az egyesült államokbeli George Washington University-n folytatott tanulmányait követően a British Council ösztöndíjasként 1993-ban az angliai University of Manchesteren szerzett mesterfokozatot  fejlődés-gazdaságtanból.

Pályáját a Szakszervezetek Gazdaság- és Társadalomkutató Intézetének tudományos munkatársaként kezdte. Ezután a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Társadalomelméleti Kollégiumának igazgatója és a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottságának elnökségi tagja volt.

1997 és 1998 között az amerikai Rutgers University vendégtanára, ahol Magyarország és az Európai Közösségek közötti kapcsolatokat, illetve a magyar és közép-kelet-európai átalakulási folyamatokat oktatja.

1998 és 1999 között az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának szakértője. 1999 és 2001 között a Világbank tanácsadója a Structural Adjustment Participatory Review Initiative kutatásban.

2003-tól 2005-ig a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója, 2004 és 2005 között a Kopint-Datorg Rt. igazgatósági tagja. Az MSZP delegáltjaként 2002 és 2005 között a Fővárosi Közgyűlés európai integrációs és külügyi bizottságának tagja.

2005-től a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagja, a testületben Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Horvátországot képviseli.

Szakmai pályafutása során több ösztöndíjat nyert, illetve számos nemzetközi kutatásban vett részt. Több könyve jelent meg gazdasági és pénzügyi témában - az egyik éppen Magyarország uniós integrációs folyamatáról -, s 1993 óta az Eszmélet című társadalomkritikai és kulturális folyóirat főszerkesztője.
 
A Magyar Szocialista Párt (MSZP) közgazdasági tagozatának vezetőségi tagja, 2005 óta tiszteletbeli társelnöke, a József Attila Alapítvány elnökségi tagja. Angolul és oroszul folyékonyan beszél, feleségével és két gyermekükkel Londonban él.

Ugrás vissza Ugrás vissza...