Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A bankrendszer szabályozásáról szólt az EU-csúcs

Cikk:

Az EU-tagországok állam- és kormányfői csütörtöki brüsszeli találkozójukon egyetértettek abban, hogy korlátozni kell a túl magas banki prémiumokat. Bajnai Gordon magyar kormányfő arról beszélt, hogy Magyarország óvatosan értékeli a gazdasági válságból való kilábalás kezdeti jeleit, és úgy véli, hogy egyelőre fenn kell tartani az aktív állami válságkezelést.

Már most dönteni kell arról a stratégiáról, amelynek alapján az Európai Unió tagországai kivezetik gazdaságukat a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válságból, de a végrehajtást csak akkor kell megkezdeni, amikor a gazdaság élénkülése ténylegesen megindul - fogalmazták meg a tagországok állam- és kormányfői csütörtöki esti brüsszeli találkozójukon. Az egyetlen munkavacsorából álló találkozón az uniós vezetők a világ húsz legnagyobb ipari és felzárkózó országának (G20) jövő heti pittsburghi csúcsértekezletét készítették elő.

Bajnai Gordon miniszterelnök rámutatott: Magyarország óvatosan értékeli a gazdasági válságból való kilábalás kezdeti jeleit, és úgy véli, hogy egyelőre fenn kell tartani az aktív állami válságkezelést. A magyar kormányfő szerint a nemzetközi gazdaságban valódi jelei vannak ugyan a stabilizációnak, de tartani lehet attól, hogy az "elszaladt" állami eladósodás, a törékeny fogyasztói helyzet és a még csak konszolidálódó bankok állapota miatt a kilábalás lassú, elhúzódó, törékeny és visszaesésektől tarkított lesz. Az elnöklő Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök a találkozó után szintén azt hangsúlyozta, hogy a kivezető stratégiának azt kell biztosítania: a gazdaságélénkítés nem csupa nagyon eladósodott országot hagy maga után.

A pénzügyi reformok terén Magyarország egyetért azzal, hogy erősíteni kell a bankok nemzetközi felügyeletét, de azzal nem, hogy a válság kellős közepén túlságosan magas tőkekövetelményeket támasszanak a bankokkal szemben a hitelállományhoz képest. Ez ugyanis visszafogná a hitelezést, ami károsan hatna a talán lassan kibontakozó gazdasági növekedésre, ehelyett inkább inkább közép-, illetve hosszabb távú tőkeerősítő programot tudunk pártolni mondta Bajnai. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy Magyarország már megkezdte annak a törvénynek az előkészítését, amely erősebb jogosítványokat ad a bankfelügyeletnek és elfogadták a bankok és magánügyfelek viszonyát szabályozó magatartáskódexet is.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár a késő este bejelentették: gyakorlatilag egyetértés volt abban is, hogy véget kell vetni a túlzottan magas banki prémiumok gyakorlatának. Egyelőre nem világos ugyanakkor, sikerül-e az uniónak ehhez a kockázatmérséklőnek szánt intézkedéshez megnyernie többi tárgyalópartnerét, köztük az Egyesült Államokat is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...