Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Orbán átadta az EU elnöki tisztségét a lengyel miniszterelnöknek

Cikk:

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban átadta az európai uniós elnökséget jelképező zászlót és stafétabotot Donald Tusknak, az elnökséget átvevő Lengyelország miniszterelnökének. Közép-Európa a válságból való kilábalás motorja lehet, Lengyelországnak pedig jó esélye van a sikeres elnökségre – mondta beszédében a magyar kormányfő.

Orbán Viktor a magyar elnökség ajándékaként egy tízliteres, tokaji szamorodnival töltött tölgyfahordót nyújtott át lengyel kollegájának, amit Donald Tusk egy díszkard átnyújtásával viszonzott, majd gratulált a magyar elnökség sikeréhez. Orbán a magyar elnökségi félév három eredményét emelte ki: a csatlakozási tárgyalások lezárását Horvátországgal, a romastratégia elfogadását és a gazdasági kormányzás létrehozása felé tett előrelépést. A magyar kormányfő szerint a lengyel-magyar együttműködésnek azért van nagy jelentősége, mert a két ország Közép-Európa becsületéért is dolgozik. Ebben a térségben már a válság előtt magasabb volt a gazdasági növekedés, mint az unió régi tagországaiban, ezért Közép-Európa lehet a válságból való kilábalás motorja, Lengyelországnak pedig jó esélye van a sikeres elnökségre, mert az országnak és személy szerint Donald Tusknak rendkívül magas az elismertsége az unióban.

MTI

Pénteken együttes ülést tartott a lengyel parlament két háza, a szejm és a szenátus, amelyen Bronislaw Komorowski államfő azt mondta: Lengyelország az EU Tanácsának elnökeként az európai közösséget szeretné erősíteni a következő fél évben, az elnökség célja pedig az erős Lengyelország egy erős Európában. Az ülésen lejátszották Kövér László videoüzenetét, amelyben a házelnök sok sikert kívánt az EU-elnökség alatt a szejm és a szenátus számára, és beszédét lengyelül fejezte be.

Teret neveznek el Varsóban O'sváth Lászlóról

Délután Varsó Bialoleka kerületében Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felavatta O'sváth László, a két világháború közötti magyar királyi belügyminisztérium elnöki osztálya főnökének szobrát. O'sváth meghatározó szerepet játszott a második világháborús lengyel menekültek segítésében. Az ünnepségen jelen volt fia, O'sváth György, Antall József néhai miniszterelnök egykori tanácsadója, a Magyar Máltai Lovagok elnöke. Győrfi Lajos szobrászművész alkotását a varsói főpolgármester a lengyel főváros egyik legszebb köztéri szobrának nevezte. A kerület polgármestere bejelentette, hogy a teret O'sváth Lászlóról fogják elnevezni, és emléktáblán örökítik meg a lengyel menekülteket segítő többi magyar politikus nevét.

Este gálát rendeztek a varsói Nagy Színház-Nemzeti Operában, ahol bemutatták Karol Szymanowski lengyel zeneszerző Roger király című operáját. A gálán a lengyel politikai vezetők mellett megjelentek az Orbán Viktor vezette magyar küldöttség tagjai és az Európai Unió vezetői. Az előadás kezdete előtt, a lengyel és az európai himnusz elhangzása után rövid ünnepi beszédet mondott Donald Tusk, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor. Orbán a magyar nép üdvözletét és köszönetét tolmácsolta Lengyelországnak, és sok sikert kívánt Donald Tusknak és Lengyelországnak az EU-elnökség feladatainak ellátásához.

Ugrás vissza Ugrás vissza...