Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Három év hosszabbítás a filmtámogatási rendszernek

Cikk:

Az Európai Bizottság három évvel meghosszabbította az EU 2001 óta működő filmtámogatási rendszerét. Az Európai Unióban évente mintegy 1,6 milliárd eurót költenek nemzeti filmtámogatásra.

Újabb három évvel, 2012. december 31-ig meghosszabbította az Európai Bizottság a filmek és egyéb audiovizuális alkotások gyártásához nyújtott állami támogatásokra vonatkozó kritériumok érvényességi idejét. A 2001-ben rögzített kritériumokat használja Brüsszel az európai - nemzeti, regionális és helyi - filmtámogatási programok jóváhagyása során.

A kritériumok közé tartozik, hogy a támogatásnak kulturális termékre kell irányulnia, a gyártónak lehetőséget kell adni arra, hogy a gyártási költségvetés legalább 20 százalékát másik tagállamban költse el, a támogatást kevés kivétellel a gyártási költségvetés felére kell korlátozni, továbbá meghatározott filmkészítési tevékenységekhez nem nyújtható támogatás-kiegészítés.

Az Európai Unióban évente mintegy 1,6 milliárd eurót költenek nemzeti filmtámogatásra. Uniós szinten a MEDIA 2007 program biztosít támogatást a filmipar számára, ennek keretében 2007 és 2013 között 755 millió euró áll rendelkezésre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...