Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több százezer eurót költ az EU a magyarországi kampányra

Cikk:

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete csaknem 200 ezer eurót költ az európai parlamenti választásokon való részvétel népszerűsítésére, míg az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája évi 250 ezer eurós költségvetéséből fedezi a kampányt.

Az Európai Parlament (EP) mind a 27 tagállamra kiterjedő, központi kampányt folytat az Európai Unió (EU) 23 hivatalos nyelvén. A kampány 18 millió euróba kerül, amelyet az EP 2008-as és 2009-es költségvetéséből fedeznek. Azokban a tagállamokban, amelyekben a legutóbbi EP-választásokon alacsony volt a részvétel vagy 2009-ben ez várható, intenzívebb kampányt folytat az EP.
 
Az EP március 17-én indult központi kampányának részei az óriásplakátok, a háromdimenziós utcai installációk, a televíziók és rádiók által felhasználható reklámok, az EP választási honlapja, különböző internetes médiumok, valamint azok a magyarul "Köz-Pont" nevű - angolul "choice boxnak" nevezett - utcán elhelyezett, multimédiás eszközökkel felszerelt "dobozok", amelyekben a polgárok elmondhatják véleményüket az őket foglalkoztató kérdésekről.

Többet költenek ott, ahol alacsony volt a részvétel

Szalai Zoltán, az EP budapesti Tájékoztatási Irodájának vezetője elmondta: a kampány 18 millió eurós összköltsége nem bontható le tagállamokra, mivel például a tv- és rádióspotok legyártása központilag történik. A magyarországi kampányra valószínűleg az átlag feletti összeget költi az EP. Magyarországon például a héten indul az az összesen 1 millió euróba kerülő rádiókampány, amelyet csak abban a 15 országban sugároznak, ahol alacsony volt a részvétel az előző EP-választásokon.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája az idei 250 ezer eurós költségvetésének nagy részét is az EP-kampányra költi - mondta el Szalai Zoltán. Ennek részeként május utolsó hétvégéjén például az EP választási logóját vetítik a Képviselői Irodaházra a budapesti Széchenyi rakparton, május 29-re pedig ingyenes koncertet szervez az iroda. Az Európai Bizottság (EB) Magyarországi Képviseletével közösen finanszírozták továbbá a május eleji Erzsébet téri EU Utcafesztivált.
 
A magyarországi EB-képviselet csaknem 200 ezer eurót költ az Európai Parlamenti választásokon való részvétel népszerűsítésére az országban. A bruttó 198 500 euró a Magyarország, az Európai Parlament és az Európai Bizottság közötti "Igazgatási partnerség" megállapodás keretében áll rendelkezésre. A megállapodás - amelynek éves költségvetése rendszerint 300 ezer euró - célja, hogy összehangolja az egyes intézmények EU-kommunikációs tevékenységét. A megállapodásban részt vevő felek rendszeresen egyeztetik a kommunikációs tervet, ami alapján a szolgáltatásokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), mint közreműködő szervezet, közbeszerzésre meghirdeti. Az NFÜ Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egysége márciusban kiírt nyílt közbeszerzési eljárásának győztese a Media Insight Médiaügynökség Kft., a szerződést május 8-án kötötték meg a felek.

Választási részvételre buzdít a kampány

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az EP-választások kapcsán politikai kampányt nem folytat, hanem a választásokon való részvételre buzdít. Kampányuknak három fő eleme van: majdnem minden megyei napilapban megjelenik legalább két, esetleg három egész oldalas hirdetés a választás hetében, továbbá a választást megelőző két hétben női és családi hetilapokban lesz egy-egy egész oldalas hirdetés, valamint a választást megelőző másfél hét során online hirdetéseket jelentetnek meg a 18 és 25 év közötti fiatal célcsoportok számára. A partnerségi megállapodásban folytatott kampány mellett a képviselet az első félévben megvalósított kommunikációs akcióinak nagy részét az EP-választással kapcsolatos témáknak szenteli.

Ugrás vissza Ugrás vissza...