Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem enyhült a brit álláspont az EU-költségvetés ügyében

Cikk:

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem módosult érdemben a következő EU-költségvetés kiadási oldalának befagyasztását célzó hivatalos brit álláspont Angela Merkel német kancellár szerda esti londoni villámlátogatása után sem.

Angela Merkel kétórás munkavacsorát költött el David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnökkel a Downing Streeten. A találkozó utáni rövid nyilatkozatában Cameron megerősítette azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy helytelen lenne az EU-költségvetés emelése olyan időszakban, amikor az uniós tagállamoknak nehéz döntéseket kell hozniuk saját költségvetésük kiegyensúlyozására. A brit kormányfő megismételte azt az ugyancsak sokszor említett álláspontját is, hogy a legjobb megoldásnak a kiadások reálértéken történő csökkentését tartja, de a "legrosszabb esetben" is kiadások befagyasztását kívánja elérni.

A német kancellár csak annyit mondott, hogy Nagy-Britanniának és Németországnak együtt kell működnie az EU 2014-től életbe lépő következő többéves pénzügyi keretének kidolgozásában. Merkel véleménye szerint javítani kell az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságát.


Szűkülhet a brit miniszterelnök mozgástere az EU-csúcson

A brit kormány hivatalosan meghirdetett célja az uniós költségvetési kiadások befagyasztása reálértéken a 2014-2020-as költségvetési időszakra. A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának EU-ellenes képviselői és az ellenzéki Munkáspárt azonban egy október végén előterjesztett és sikerrel megszavaztatott módosításban arra szólította fel a brit kormányt, hogy csak az EU-kiadások reálértéken történő csökkentéséről tárgyaljon a november végi brüsszeli csúcson, a befagyasztásról ne. A szavazás nem kötelező erejű a kormányra nézve, egybehangzó kommentárok szerint azonban mégis erősen szűkíti Cameron tárgyalási mozgásterét az uniós egyeztetéseken.

Brit kormányzati illetékesek nem hivatalos nyilatkozataikban többször is elismerték az utóbbi napokban, hogy gyakorlatilag lehetetlennek tűnik a kiadáscsökkentés kiharcolása azoknak a tagországoknak az ellenállása miatt, amelyek az EU-folyósítások nettó haszonélvezői, vagyis több uniós forráshoz jutnak, mint amennyit a közös kasszába befizetnek.

Az Unió 2014 és 2020 közötti költségvetésről november 22-23-án EU-csúcsot tartanak Brüsszelben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...