Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:A leendő magyar EU-biztos elégedett Barroso döntésével

Létrehozva: 2004. augusztus 12.
Módosítás: 2004. augusztus 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kovács László elégedett azzal a poszttal, amit az Európai Bizottság leendő elnöke ajánlott fel számára. A november elsején Brüsszelbe távozó külügyminiszter úgy véli, utólag nincs értelme azon elmélkedni, milyen tárcát szeretett volna kapni. A miniszterelnök gratulált hazánk második EU-biztosának.
Kovács László elégedettségét fejezte ki csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az Európai Bizottság energiaügyekkel foglakozó biztosaként dolgozhat a jövőben; mint mondta, ez stratégiai fontosságú terület az unióban.
" Barroso bizottsági elnök azt mondta nekem, hogy nemzetközi és tárgyalási tapasztalataimat, valamint a problémamegoldó képességet vette figyelembe, amikor ezt a területet felajánlotta számomra" - mondta a posztjáról november elsején a brüsszeli bizottságba távozó külügyminiszter. Hozzátette: az Európai Bizottság politikai testület, a biztosok politikusok, nem pedig az adott terület legfőbb szakértői.
Három-négy területet ajánlottak számára
A magyar diplomácia vezetőjének tájékoztatása szerint Barroso három-négy területet ajánlott fel számára, amikor nemrég Brüsszelben találkoztak. "Utólag nincs értelme azon elmélkedni, milyen tárcát szerettem volna kapni" - mondta egy kérdésre válaszolva.
Kovács László kitért arra, hogy az EU energiapolitikája, amelyhez a kőolaj, a földgáz, a villamos-energia, az atomenergia, a nukleáris biztonság, valamint a megújuló erőforrások kérdése is hozzátartozik, jelentős befolyással van az unió gazdaságának és versenyképességének növekedésére. Hozzátette, hogy a terület kapcsolódik a belső piac, a kereskedelem, az ipar, a környezetvédelem, sőt a külkapcsolatok ügyéhez is.
Az első hónap a tanulásé
Kiemelte: az olajár kérdése, a beszerzési forrásokhoz való hozzájutás nagyon fontos uniós költségvetési elem, és az energiaügyi biztosnak nem kell olajipari mérnöknek lennie ahhoz, hogy jól ellássa a feladatát. A külügyminiszter megjegyezte, hogy uniós biztosként első hónapját, tehát a novembert tanulással fogja tölteni, az uniós bizottsági munka fortélyainak elsajátításával.
Leendő biztosi kabinetjének várhatóan hat tagja lesz, három magyar és három külföldi. A jelenlegi külügyminiszter számít az EU egésze, valamint az energiapolitika területének szakértőire is, de még nem tudja, pontosan kikkel fog együtt dolgozni.
Miniszterelnöki gratuláció
A miniszterelnök üdvözölte, hogy az uniós tagországok gazdasági fejlődése szempontjából az egyik legfontosabb tárcát bízza a magyar biztosra José Manuel Durao Barroso kijelölt bizottsági elnök - közölte a kormányszóvivői iroda. A tájékoztatás szerint Medgyessy Péter gratulált Kovács Lászlónak , és kívánja, hogy "a diplomáciai munkában megszerzett több évtizedes tapasztalatát sikerrel kamatoztassa ezen a stratégiai területen".
A kormányfő úgy véli, a terület felértékelődését jelzi, hogy a november elsején hivatalba lépő testületben először jelenik meg önálló feladatként az energetikai és nukleáris politika.
Pártvélemények
A szocialista frakció a politikai bizalom jelének tekinti, hogy Kovács László a legfontosabb területek egyikét kapta meg az Európai Bizottságban - közölte Lendvai Ildikó , az MSZP parlamenti frakcióvezetője. Hasonlóképpen vélekedtek a párt európai parlamenti (EP) képviselői is. Fazakas Szabolcs szerint ez a magyar energiapolitika elismerése.
Szájer József , a Fidesz EP-képviselője szerint Kovács Lászlónak e területen korlátozott képességei vannak, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a leendő magyar EU-biztos "minél gyorsabban beletanul majd". Hangsúlyozta: a Fidesz azon képviselői, akik az Európai Parlament energetikai bizottságában kaptak helyet, Barsiné Pataki Etelka és Gyürk András igyekeznek majd segíteni Kovács László munkáját.
Szent-Iványi István , az SZDSZ európai parlamenti képviselője jó pozíciónak nevezte a posztot, hozzátéve, az energetika Magyarország szempontjából is fontos, hiszen korábban, részben az atomenergia kapcsán, "a mi ügyeink is előkerültek".
A Magyar Demokrata Fórum üdvözli, hogy Kovács László az energetikai feladatokkal foglalkozik majd az új Európai Bizottságban. Katona Kálmán elnökségi tag elmondta, azt várják a magyar biztostól, hogy mindenekelőtt a szabályozott árakért, az ellátás biztonságáért, illetve az energiatermelés területén a környezetbarát technológiákért tevékenykedjen.
Ugrás vissza Ugrás vissza...