Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Könnyíti a kormány az EU-projektek finanszírozását

Létrehozva: 2012. június 27.
Módosítás: 2012. június 27.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A kormány a közszféra önrészére biztosít támogatást, a vállalkozásokat pedig kedvező díjszabású garanciával támogatja azért, hogy megkönnyítse az európai uniós projektek finanszírozását - az erről szóló kormányhatározat a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg.

A határozat szerint a kormány megbízza a nemzeti fejlesztési minisztert azzal, hogy - a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bevonásával - június 30-ig dolgozzon ki és működtessen olyan pénzügyi terméket, amely a szállítói előleg igénybevételéhez szükséges garancia megteremtését kedvező díjszabás mellett biztosítja. Ugyaneddig az időpontig a nemzetgazdasági és nemzeti fejlesztési miniszternek  elő kell készítenie az államháztartásról szóló törvény módosítását, hogy az európai uniós támogatások igénybevételét segítő állami kezességvállalás mellett a vállalkozások által a pénzintézet javára nyújtandó fedezet az alapügylet tőkeösszeg 30 százalékának feleljen meg.

A kormány ezenkívül 50 milliárd forint visszatérítendő forrást biztosítana a közszférában az önerő finanszírozására az idén. Ezt a forrást a közszférában működő kedvezményezett szervezetek igényelhetik, a forrás igénybevételét kamatköltség nem terheli, valamint hogy ez az európai regionális fejlesztési alap és kohéziós alap támogatása esetén alkalmazható. Az érintett minisztereknek a forrás biztosításáról augusztus 15-ig kell intézkedniük.

A rendelet szerint biztosítékként a beruházás célja vagy tárgya szolgál, nem teljesülés esetén pedig az állam a kockázatvállalás arányában tulajdonjogot nyer az elkészült vagyontárgyra. A forrás odaítéléséről a nemzeti fejlesztési miniszter dönt, míg a visszatérítendő forrást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kezeli.

Ugrás vissza Ugrás vissza...