Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós esélyegyenlőségi központ jöhet létre

Létrehozva: 2005. március 8.
Módosítás: 2005. március 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A nők elleni erőszak és a női esélyegyenlőség témájával kezdte meg munkáját az Európai Parlament. A vitapartnerek egyetértettek abban, hogy konkrét cselekvésre van szükség a munka-erőpiaci esélyegyenlőség megteremtése, valamint a nők elleni erőszak visszaszorítása, megszüntetése érdekében.

A nemzetkőzi nőnap alkalmából a nők elleni erőszak, valamint a női jogok és az esélyegyenlőség témájával kapcsolatos felszólalásokkal kezdte meg munkáját március 8-án az Európai Parlament Strasbourgban. A felszólaló parlamenti képviselők, az Európai Tanács és az Európai Bizottság képviselői a délelőtti vita során egyetértettek abban, hogy a fejlett társadalmak létrehozásához és a gazdasági fejlődéshez egyaránt elengedhetetlen a társadalom valamennyi tagjának részvétele. Így az az ország, amely nem adja meg a munka, az előrelépés és az erőszakmentes élet lehetőségét a nőknek, nem érhet el olyan fejlettségi fokot, mint amelyek mindezt biztosítani tudják.

Nincsenek konkrét lépések a női esélyegyenlőségért

A vita a tíz évvel ezelőtt Pekingben elfogadott és azóta mintegy 189 ország által aláírt cselekvési terv kapcsán bontakozott ki

. A program tíz alapvető területet határozott meg, ahol jelentős egyenlőtlenség tapasztalható. Ilyen területek voltak például a képzés,a munkavállalás, a hatalom kérdése, de a jelentés szerint az alapvető emberi jogok terén sem minden országban egyenlő a férfiak és a nők helyzete.

Felszólalásában Gurmai Zita képviselő úgy fogalmazott, a pekingi folyamat inkább csalódást, mintsem előrelépést jelentett a nők esélyegyenlősége kapcsán. A deklarációt ugyanis nem követték gyakorlati lépések. Többen megfogalmazták, hogy noha rengeteg irányelv és szabályozó született meg az elmúlt tíz évben, a legtöbb országban még ma is nagyok a különbségek a nők és a férfiak fizetése között, és minden ötödik nő áldozata valamilyen formában az erőszaknak.

Göncz Kinga a pekingi programról

A pekingi cselekvési terv értékeléséről februárban New Yorkban rendeztek konferenciát, amelyen részt vett Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter is. A miniszter szerint a tíz évvel ezelőtt elfogadott pekingi program legnagyobb eredménye az volt, hogy felhívta a figyelmet a nők helyzetére és a különböző egyenlőtlenségekre. Göncz Kinga szerint ez a deklaráció egy uniós cselekvési terv alapját jelentheti, amelynek már intézkedéseket is kell rendelnie a lefektetett elvek mellé.

Két éven belül megkezdheti munkáját az esélyegyenlőségi központ

Egységes európai központot hoz létre az Európai Unió a nők esélyegyenlőségével kapcsolatos adatok gyűjtésére, rendszerezésére és értelmezésére - jelentette be Jose Manuel Barroso , az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban. Az úgynevezett Gender Institute várhatóan 2007-ben kezdheti meg munkáját, 2013-ig mintegy 52,7 millió euró lesz a költségvetése.

A központ adatai egy internetes oldalon is megjelennek, amely valamennyi európai uniós állampolgár számára elérhető lesz, tette hozza Vladimir Spidla EU-biztos. Bar még nem tisztázott, melyik uniós ország adhat otthont az új uniós intézménynek, Spidla szerint varhatóan az egyik újonnan csatlakozott országban jöhet létre.

Az új tagországok EP-képviselőinek negyven százaléka nő

Az Európai Parlament női jogi és esélyegyenlőségi bizottságának képviseletében Lissy Groner elmondta: örvendetes, hogy az újonnan csatlakozott országok miatt nem csökkent az európai parlamenti képviselők között a nők aránya. Az új tagországok ugyanis átlagosan 40 százalékban nőket delegáltak az EP-be. Ettől függetlenül a bizottság továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy az egyenlő esélyek biztosítása érdekében szükség van kvótákra, azaz a fontosabb politikai döntéshozó szervezetekbe meghatározott arányban nőket kell delegálni.

Az európai parlamenti bizottság egy évvel ezelőtt tett javaslatot az Európai Bizottságnak, hogy a nők elleni erőszak visszaszorításának éve lehessen 2006, erről azonban még nem született határozat. Vladimir Spidla szerint nem feltétlenül szükséges európai évet tartani ebben a témában, az Amnesty International kezdeményezésére ugyanis a tavalyi év az egész világon ennek a küzdelemnek a jegyében telt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...