Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:November 20-án nyit az EU digitális könyvtára

Cikk:

November 20-tól lesz elérhető az Európai Unió digitális on-line könyvtára, az Europeana, amelybe a tagországok nemzeti gyűjteményeinek anyagai kerülnek fel. Az EU nemzeti könyvtáraiban őrzött dokumentumok jelenleg mindössze 1 százaléka létezik digtális változatban.

Európa digitális könyvtára kezdi meg működését november 20-án. A www.europeana.eu internetes cím olyan, többnyelvű online portálra mutat, amely mögött számos európai ország nemzeti gyűjteményeinek - könyvtárainak, levéltárainak, múzeumainak - féltve őrzött kincsei találhatók. Az Europeanában barangolva digitalizált formában megtalálható az öreg kontinens kulturális öröksége, beleértve könyvritkaságokat, festményeket, zeneműveket, kéziratokat, térképeket és egykori újságokat is. Hozzáférhetők lesznek például olyan könyvek, amelyeket már rég nem lehet fellelni az antikváriumokban sem. Az európai digitális könyvtár hivatalos "avatóünnepségét" a brüsszeli Charles de Lorraine palotában, a Belga Királyi Könyvtár patinás épületében tartják.

Az EU "kormánya", az Európai Bizottság 2005-ben tette közzé a digitális könyvtár létrehozására irányuló kezdeményezését azzal a céllal, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon Európa kulturális és tudományos öröksége. Idén augusztusban a Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy "fokozzák erőfeszítéseiket" az európai digitális könyvtár állományának gazdagítása érdekében, vagyis szánjanak több pénzt a digitalizálás finanszírozására, valamint intézkedjenek a szerzői jogi akadályok felszámolása ügyében.

Az EU kutatási programja keretében 2009-re és 2010-re 69 millió euró áll rendelkezésre a digitális könyvtár továbbfejlesztésére. Emellett - ugyanezen időszakra - az unió versenyképességi és innovációs programja keretében, annak az információs társadalommal foglalkozó fejezetén belül további 50 millió eurót különítettek el "az európai kulturális és tudományos örökség jobb hozzáférésének előmozdítása" céljára.

Az Europeana által kínált tartalom annak függvényében növekedhet, ahogy előrehalad a részt vevő intézmények anyagainak digitalizálása. Jelenleg az európai gyűjtemények anyagainak csupán elenyésző töredéke digitalizált. A nemzeti könyvtárak tekintetében például az arány mintegy 1 százalék, és becslések szerint - amennyiben nem bővítik látványosan az ilyen célra fordított összegeket - 2012-re mintegy 4 százalékra növekedhet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...