Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jóváhagyták az EU-pénzügyminiszterek a forrásfelfüggesztést

Cikk:

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben jóváhagyták az Európai Bizottság javaslatát arról, hogy függesszék fel a 2013-ban Magyarországnak járó kohéziós támogatások 29 százalékát (495 millió eurót). A döntést már idén júniusban hatályon kívül helyezik, ha Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint ésszerű megoldás született a keddi vitában, az áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramban pedig minden szükséges intézkedés szerepelni fog.

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós (felzárkóztatási) források egy részének felfüggesztését 2013-ra. Amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben Margrethe Vestager Hansen, az EU-elnökséget ellátó Dánia gazdasági minisztere.

Az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós forrásokból az éves keret 29 százalékának megfelelő 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-től, de ez csak abban az esetben lép érvénybe, ha Magyarország nem tesz hatékony lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében.

Ez volt az első alkalom, hogy története során az EU túlzottdeficit-eljárás keretében kohéziós források befagyasztásáról döntött, még ha csupán a jövőre nézve és feltételesen is. A büntető intézkedést már az idén június 22-én tartandó uniós pénzügyminiszteri ülésen hatályon kívül helyezik, ha Magyarország addig meghozza az elvárt kiigazító lépéseket. Magyarországtól most azt várja az unió, hogy a költségvetési hiány 2013-ban az egyszeri intézkedések kivezetése után se haladja meg a három százalékot.

Matolcsy György: ésszerű megoldás született

A magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt ésszerű megoldás született az EU-tagországok pénzügyminisztereinek értekezletén a Magyarországgal kapcsolatos kezdeményezésekről – mondta Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a drámai, hosszú vitában született megoldás megszüntette a Magyarországgal szemben sokak által alkalmazott kettős mércét is.
 
Értékelése szerint az ülésen elismerték azokat az eredményeket, amelyeket Magyarország az államadósság csökkentésében, a szigorú költségvetési politikában, az EU-átlag fölötti gazdasági növekedésben és a bővülő foglalkoztatásban elért. A miniszter megerősítette:  Magyarország bizonyítani fogja saját programjában az elkötelezettségét az iránt, hogy a hiányt az előírt uniós küszöb, a GDP 3 százaléka alatt tartja idén és jövőre is. A teljesítést a kormány már vállalta költségvetési tervében és minden szükséges intézkedés szerepelni fog a most készülő és áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramban is.

A Széll Kálmán tervben rögzítik azokat az intézkedéseket, amelyek a terv idei 83 százalékos teljesítését 100 százalék fölé viszik, és növelik a jövő évi, jelenleg 73 százalékos teljesülést is. A kormány célja az, hogy a szerkezetátalakítások során tartalékot is képezzen a költségvetésben. Minden esélyünk megvan, hogy teljesítsük a magunk által is vállalt feltételeket, vagyis az államadósság csökkentése mellett idén 2,5, jövőre pedig 2,2 százalékos lesz a hiány.

Ugrás vissza Ugrás vissza...