Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:December 22-ig lehet bejelentkezni az eva hatálya alá

Létrehozva: 2003. december 4.
Módosítás: 2006. június 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Azoknak a vállalkozóknak, akik jövőre először akarnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózni, december 22-ig kell ezt az adóhivatalnak jelezniük.
A bejelentkezéshez szükséges nyomtatvány az APEH internetes honlapjáról is letölthető csütörtöktől. Szintén december 22-ig kell jelezni, ha valaki jövőre már nem akar átalány alapján adót fizetni, vagy valamiért nem felel meg a hatályos törvényi előírásnak.
Nőtt a bevételi határ, így többen evázhatnak
Az idén elfogadott módosításokkal az eva választásának éves bevételi határa 15 millió forintról 25 millió forintra emelkedik. Így az is bejelentkezhet jövőre evaadóalanynak, akinek árbevétele 2003-ban meghaladja a 15 millió forintot, de nem haladja meg a 25 milliót.
Aki viszont jelenleg az eva hatálya alá tartozik és árbevétele év közben meghaladja a 15 millió forintot, az a bevételi küszöb túllépésekor kikerül ennek a törvénynek a hatálya alól, és nem adózhat az evaszabályok szerint. A jövő évre viszont, a limit emelésének köszönhetően, ismét bejelentkezhet az átalányadózásra, ebben az esetben is nyilatkoznia kell az eva hatálya alá visszatérésről ez év december 22-ig.
A hatályos törvény december 20-i dátummal jelöli meg a bejelentkezés utolsó határidejét. Ez az időpont jogvesztő, vagyis utólagos jelentkezést nem lehet benyújtani. Az idén december 20-a szombatra esik, ezért az ezt követő hétfőn is be lehet adni a jelentkezési lapot. A változásoknak köszönhetően azoknak az evás vállalkozóknak, akik az adónem szabályainak továbbra is megfelelnek és evaalanyok akarnak maradni, nem kell ezt minden évben jelezniük a hivatalnak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...