Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hétfőig lehet jelentkezni az evára

Létrehozva: 2003. december 21.
Módosítás: 2004. február 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hétfő az utolsó határidő azoknak, akik jövőre először akarnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózni. Az adóhivatalhoz eddig 6 700 jelentkezés érkezett, akadnak azonban olyanok is, akik visszatérnek a korábbi adózáshoz. Hétfőn az adóhivatal ügyfélszolgálatai este hat óráig nyitva maradnak.
Mintegy 6 700 új adózó jelentkezett az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá a hét végéig, ugyanakkor 242 jelezték azt, hogy jövőre már nem akarnak az eva szabályai szerint adózni. Király László György , az adóhivatal elnöke szerint ez annak tudható be, hogy jövőre már azok, akik külkereskedelmet folytatnak és uniós adószámmal is rendelkeznek, nem lehetnek evaalanyok.
Azoknak a vállalkozóknak, akik jövőre először akarnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózni, december 22-ig kell jelezniük kell szándékukat az adóhivatalnak. Az adóhivatal elnöke úgy véli, hogy az utolsó beadási napon még jelentős érdeklődés lesz, ezért az adóhivatal ügyfélszolgálatai este hat óráig nyitva maradnak.
Szintén december 22-ig kell jelezni, ha valaki jövőre már nem akar átalány alapján adót fizetni, vagy valamiért nem felel meg a hatályos törvényi előírásnak.
Az idén elfogadott módosításokkal az eva választásának éves bevételi határa 15 millió forintról 25 millió forintra emelkedik. Így az is bejelentkezhet jövőre evaadóalanynak, akinek árbevétele 2003-ban meghaladja a 15 millió forintot, de nem haladja meg a 25 milliót. Aki viszont jelenleg az eva hatálya alá tartozik és árbevétele meghaladja a 15 millió forintot, az az idén a felső határ elérésének időpontjától kezdve nem adózhat az eva szerint, jövőre viszont ismét bejelentkezhet az átalányadózásra. Ebben az esetben is december 22-ig nyilatkozni kell.
A hatályos törvény december 20-i dátummal jelöli meg a bejelentkezés utolsó határidejét. Ez az időpont jogvesztő, vagyis utólagos jelentkezést nem lehet benyújtani. Az idén december 20-a szombatra esik, ezért az ezt követő hétfőn is be lehet adni a jelentkezési lapot.
A változásoknak köszönhetően azoknak az evás vállalkozóknak, akik az adónem szabályainak továbbra is megfelelnek és evaalanyok akarnak maradni, nem kell ezt évente jelezniük a hivatalnak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...