Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EU-konformmá kell tenni az evát

Létrehozva: 2004. május 7.
Módosítás: 2004. május 7.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Meg kell változtatni az egységes vállalkozói adó, az eva rendszerét, mert versenytorzító hatással bír, erősítette meg az Európai Bizottság. Brüsszelnek konkrétan az áfával vannak problémái.
A probléma abból adódik, hogy az áfa, amelyet az evás vállalkozásoknak nem kell fizetniük, hanem az átalányadó részeként utalnak át az államnak, uniós bevételi forrás, ugyanis a tagállamok áfabevételük egy részét kötelesek automatikusan elküldeni a közösségi költségvetésbe. Az Európai Bizottság úgy vélekedik, hogy az evás cégek kevesebb áfát fizetnek, mint a nem evásak. Ez a brüsszeli álláspont szerint versenytorzító hatású, ráadásul csökkenti az EU bevételeit.
Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Magyarországnak meg kellene szüntetnie az egyszerűsített adót, pusztán biztosítania kell, hogy az evázók ugyanannyi áfát fizessenek, mint mindenki más - erősítette meg egy bizottsági illetékes. A PM-nek legkésőbb május 21-ig ismertetnie kell terveit az Európai Bizottsággal, hogy az úgynevezett áfaügyi szakbizottság aznap ülésén megvitathassák. A bizottságban az EU végrehajtó szervén kívül a 25 tagállam pénzügyi szakértői foglalnak helyet.
Csütörtökön közölt számítások szerint az evás vállalkozók áfa-problémájának rendezése nem jelent nagy áfakiesést, legfeljebb évi százmillió forint körüli összegről lehet szó. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozás megfelel az uniós áfa-irányelvnek. A minisztérium azt is közölte: az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szabályozással kapcsolatban a minisztériumhoz semmilyen elítélő nyilatkozat nem érkezett az Európai Uniótól.
Ugrás vissza Ugrás vissza...