Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nincs uniós kifogás az eva ellen

Létrehozva: 2005. február 23.
Módosítás: 2005. február 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Lekerült az Európai Unió áfabizottságának napirendjéről az egyszerűsített vállalkozói adó kérdése. A testület nem emelt kifogást a hazánkban egyedülálló adónem ellen, amelyről úgy vélekedett: egyszerű és újító jellegű.
Az európai uniós tagállamok pénzügyminisztériumainak képviselőiből álló áfabizottság elfogadta az Európai Bizottság szakértőinek értékelését a magyarországi egyszerűsített vállalkozói adóról (eváról) - közölte Kovács László adó- és vámügyi biztos szerdán. Ez azt jelenti, hogy a testület "elfogadta azokat a szakmai érveket, amelyeket az elmúlt hetekben hangsúlyoztam" - fogalmazott Kovács László.
Összeegyeztethető az uniós áfaszabályokkal
Az adóügyi biztos közleménye szerint a bizottság az evát az áfára vonatkozó uniós szabályozással összeegyeztethetőnek ítélte. Tudomásul vette, hogy az unió közös kasszáját nem éri veszteség, a magyar áfabefizetések összege az eva alkalmazása miatt nem csökken. A testület tagjai egyetértettek azzal az európai bizottsági értékeléssel, miszerint egyszerű és újító jellegű adónemről van szó.
A testület egyetértett azzal, hogy az eva az adórendszer egyszerűsítését és az adóelkerülés visszaszorítását, azaz alapvető uniós adópolitikai célokat szolgál. Azt is tudomásul vette, hogy ez az egyszerűsített adózási forma a kisvállalkozóknak előnyös, akiknek támogatása az Európai Unió fontos gazdaságpolitikai céljai között szerepel.
A mostani döntés azt jelenti - olvasható az adóügyi biztos közleményében -, hogy az immár közel százezer magyarországi kisvállalkozó továbbra is élvezheti az egyszerűsített vállalkozói adó alkalmazásával járó előnyöket. Magyar részről már korábban jelezték, hogy az adóbevételek az evával jobban alakultak, mint az egyébként is derűlátó tervszámok - ezt az információt az áfa-bizottságban nem vitatták.
Ugrás vissza Ugrás vissza...