Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Üdvözli hazánk az uniós evadöntést

Létrehozva: 2005. február 24.
Módosítás: 2005. február 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Biztató, hogy a brüsszeli szakértői megmérettetésen nem fogalmazódtak meg kifogások az egyszerűsített vállalkozói adóval szemben, mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. László Boglár aláhúzta: az evabevételek két éve meghaladják a vártat.
Szerdán tette közzé Kovács László , az Európai Bizottság adóügyi biztosa, hogy az uniós tagállamok pénzügyminisztériumainak képviselőiből álló áfabizottság elfogadta a Bizottság szakértőinek értékelését a magyarországi egyszerűsített vállalkozói adóról (eva). Az áfabizottság az evát összeegyeztethetőnek vélte az áfára vonatkozó uniós szabályozással.
Az unió áfabizottsága tehát nem tartja úgy, hogy a speciális magyar adónem veszélyezteti az unió érdekeit, hiszen az a magyar adóbefizetést nem befolyásolja - értékelte csütörtökön a szerdai bejelentést László Boglár . A Brüsszelben képviselt magyar érvek egyike az volt, hogy az eva az adórendszer egyszerűsítését jelenti, és éppen az EU-ban is kiemelt figyelmet élvező kis- és középvállalkozói kör adózását segíti - tette hozzá a kormányszóvivő.
A szóvivő tájékoztatása szerint az első évben, 2003-ban 60 ezren választották ezt az adózási módot, 2004-ben már 80 ezren, idén pedig 100 ezren tartoznak az evás vállalkozások körébe. Kedvezően alakultak az evából származó adóbevételek is: a 2004-es évre - a tervezettet jóval meghaladva - 67 milliárd forint folyt be ebből az adónemből a költségvetésbe, az idei évre várható bevétel 75,3 milliárd forint lesz.
Ugrás vissza Ugrás vissza...