Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Április 14. az eva-határidő

Létrehozva: 2009. április 9.
Módosítás: 2009. április 9.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Április 14-ig kell befizetni az egyszerűsített vállalkozói adó első negyedéves előlegét az eva-körbe tartozóknak. A tavalyi első negyedévben az evások 39,6 milliárd forintot fizettek be.  

Az egyszerűsített vállalkozói körbe (eva) tartozóknak április 14-ig, keddig kell átutalniuk, befizetniük az első negyedév utáni adóelőleget, bevételük 25 százalékát, mivel az április 12-i határidő vasárnapra esik. Az egyszerűsített vállalkozói adóból a 2008-ra előirányzott bevétel 99 százaléka, 166,5 milliárd forint folyt be tavaly. A múlt év első négy hónapjában 39,6 milliárd forint evát fizettek be az adózók.

Szigorodtak a számlatartás szabályai

Az idei évtől szigorodtak az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozások és egyéni vállalkozók számlatartási kötelezettségei. Ha e kötelezettséget nem teljesítik, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mulasztási bírságot róhat ki rájuk.

Bár az evások költséget nem számolnak el, a parlament által az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról 2008. december 1-jén elfogadott törvény szerint február elsejétől meg kell őrizniük a beszerzéseikhez kapcsolódó számlákat is. Aki számlatartási  
kötelezettségét megsérti, az áru, valamint az igénybe vett szolgáltatás értékének 20 százalékáig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Az intézkedés a gazdaság kifehérítését szolgálja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...