Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:37 százalék lesz az eva kulcsa 2012-ben

Cikk:

A kormány és a Fidesz-frakció is támogatja, hogy 37 százalék legyen az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva adómértéke 2012-ben – mondta el Krakkó Ákos, a nagyobbik kormánypárti frakció sajtófőnöke. Az adókulcs 37 százalékra, az összeghatár pedig 30 millió forintra emelkedik – erősítette meg Giró-Szász András kormányszóvivő.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke zárószavazás előtti módosító indítványt nyújt be a jövő évi adótörvényekhez, amelyben javasolják, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa jövőre 37 százalék legyen - mondta Krakkó Ákos, a kormánypárti frakció sajtófőnöke. Giró-Szász András kormányszóvivő a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette a 37 százalékos kulcsot, és hozzátette: a bevételi határ 30 millió forint lesz - erről is szerdán döntött a kormány.

Az evával kapcsolatban korábban vita bontakozott ki a kormány és a nagyobbik kormánypárti frakció között. Koszorús László (Fidesz) az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványában október végén kezdeményezte az eva megszüntetését, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága azonban nem támogatta a javaslatot és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője is az eva megmaradása mellett érvelt. A Fidesz-KDNP november 7-i frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök határozottan állást foglalt az eva megszüntetése mellett, azonban a frakció arra kérte a kabinetet: vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy 2012-ben emeljék meg az eva kulcsát 35 százalékra, és csak 2013-től szűnjön meg ez az adóforma. A miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott: a Fidesz-KDNP frakció meggyőzte az ügyben, így a kormány egyelőre megtartja az evát, amelynek összeghatára és adómértéke azonban emelkedik. A mostani döntéssel kiderült, hogy az összeghatár 25-ről 30 millió forintra, az adókulcs pedig 37 százalékra nő 2012-ben.

Az eva 2012 utáni sorsáról Lázár János hétfőn azt mondta: jövőre tekintik át, hogyan alakítható ki egy új rendszer, amelynek egyik alapja az átalányadózás kiszélesítése lehetne 2013. január 1-jétől.

Ugrás vissza Ugrás vissza...