Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Négyszázmillió a budapesti fákért

Létrehozva: 2003. február 25.
Módosítás: 2006. május 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Négyszázmillió forintot költ az elkövetkező négy évben erdőtelepítésre a főváros. Kóródi Mária és Demszky Gábor kedden azt is bejelentette, hogy a város környezetvédelmi problémáinak megoldása érdekében zöld alkotmányt alkotnak.
Az elkövetkező négy évben négyszázmillió forintot költ a főváros erdőtelepítésre és erdőterületek vásárlására. Az összegből 68 hektáron telepít csemetéket, és több tíz hektárnyi, már most is fákkal borított területet vásárol meg az önkormányzat. A cél a 110 hektárnyi fővárosi tulajdonban lévő erdő nagyságának a megduplázása - jelentette be kedden Demszky Gábor főpolgármester.
Meg kell óvni a főváros körüli zöld tüdőt
A fővárosban található 6 200 hektárnyi, Pilisi Parkerdő által gondozott erdő hárommillió ember számára kínál felüdülési, pihenési, sportolási lehetőséget, nem csoda ezért, hogy a turista paradicsomok csaknem mindig teltházasak. A zöld tüdő megőrzése és gyarapítása érdekében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a fővárosi önkormányzat 24 millió forintos támogatást szavazott meg.
Alkotmány a jobb környezetért
Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta, hogy tárgyalásokat kezdenek a fővárossal annak érdekében, hogy a közeljövőben megszülethessen Budapest zöld alkotmánya és az ehhez kapcsolódó cselekvési terv.
A környezet és a természet védelmének érdekeit fokozottan érvényesítő dokumentum elkészítésébe természetesen a főváros valamennyi polgármesterét be kívánják vonni. A mintának szánt környezetvédelmi alaptörvény megvalósításának első fázisa a meglévő problémák felmérése és a megoldási javaslatok közös kidolgozása lesz.
Kevés az erdő
Kóródi Mária arról is beszélt, hogy az uniós csatlakozásra az erdők érdekében is igent kell mondani. Hazánk területének ugyanis csupán 19 százaléka erdő, ezzel pedig Európában az utolsók között kullogunk. Ausztriában például 46 százalék ugyanez a mutató. A fákkal borított térségek nagyságát azonban az Európai Unió vidékfejlesztési támogatási rendszeréből jelentősen növelni lehet majd.
Ugrás vissza Ugrás vissza...