Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:FAO-hivatalok költöznek Budapestre

Létrehozva: 2007. március 27.
Módosítás: 2007. március 27.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A magyar kormány megállapodott az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) arról, hogy a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint közös szolgáltató központja Budapestre költözik.

A megállapodást kedden írta alá Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Jacques Diouf, a FAO főigazgatója, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében.

Gráf József a magyar agrárdiplomácia jelentős sikerének nevezte a megállapodást. A FAO főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az új helyszínen várhatóan intenzívebbé válik a szervezet és a környező országok, valamint az innen szolgáltatásokat kapó államok együttműködése.

A FAO főigazgatója jelezte: az Európai és a Közép-Ázsiai Regionális Hivatal 51 országot és az Európai Közösséget szolgálja majd ki a szakmai együttműködés, az infrastruktúra és az oktatási szolgáltatások területén.

Kedvező tapasztalatokat szereztek

Jacques Diouf közölte: a központ Budapestre helyezésében jelentős szerepet játszott, hogy 11 éve Magyarországon működik a FAO Közép-Kelet-Európai Alregionális Hivatala, amelynek működése során az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete kedvező tapasztalatokat szerzett.

Az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatallal együtt Budapestre költözik a FAO közös szolgáltató központja is, amely az európai térségen kívül a közel-keleti és az afrikai régiót is ellátja adminisztratív, azaz igazgatási, humánpolitikai, pénzügyi, utazásszervezési, továbbá beszerzési és logisztikai szolgáltatásokkal. Ilyen szolgáltató központ működik még Bangkokban Santiago de Chilében.

Főleg magyarokat alkalmaznak

Gráf József elmondta: az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatal Budapestre költözését követően hat-nyolc magyar munkatársat foglalkoztat majd, és ugyanilyen számú technikai személyzetet is. A közös szolgáltató központ 94 alkalmazottjából 86 magyar fiatal szakember lesz.

A magyar agrártárca irányítója utalt arra is, hogy Magyarország az utóbbi időben fejlődése révén donor, vagyis adományozó országgá vált. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt a magyar kormány ötmillió dollárral, azaz mintegy egymilliárd forinttal támogatja a FAO tevékenységét. Emellett mintegy 100 fejlődő országból agrár-ösztöndíjasokat is fogad a hazai agrár-felsőoktatási intézményekben.

Évente 80-90 millió forintot kell erre költeni

A FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának Budapestre költözése ez év novemberéig megtörténik. Ez mintegy 80 millió forintjába kerül a magyar államnak. A jövő évtől kezdve évente 80-90 millió forintot kell ugyanerre a célra fordítani.

A FAO közös szolgáltató központja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban lesz. A központ három év alatt, azaz 2009 végéig helyezi át tevékenységét Budapestre. Az első évben 150 millió forintot, a második évben 74 millió forintot, míg a harmadik esztendőben 84 millió forintot ad a működés támogatására a magyar állam. Ezt követően évente mintegy 35 millió forintba kerül majd a központ működtetése, ami a helyiségek és az infrastruktúra biztosítását jelenti, mivel egyébként önfinanszírozó lesz az intézmény.

Göncz: diplomáciai siker

Göncz Kinga külügyminiszter a FAO-hivatalok Budapestre költözését multilaterális diplomáciai sikernek nevezte, hangsúlyozva, hogy Magyarország támogatott országból donor állammá vált, és felelősséget visel a világ fejlődéséért.

A külügyminiszter utalt arra is, hogy egyre több nemzetközi szervezet regionális központjának ad otthont Budapest. Példaként megemlítette, hogy a magyar fővárosban működik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Regionális Központja, valamint az ENSZ egészségügyi szervezetének regionális irodája, továbbá a Duna Bizottság és a vöröskereszt regionális központja.

Göncz Kinga szerint a FAO regionális szervezeteinek Budapestre telepítésében szerepet játszott az is, hogy a privát szektor egy sor vállalkozása szintén Budapestre helyezte regionális központjait.

Ugrás vissza Ugrás vissza...