Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Felajánlotta lemondását a fejlesztési miniszter

Cikk:

Feladatainak sokasága miatt lemond miniszteri posztjáról Fellegi Tamás, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani. A nemzeti fejlesztési miniszter szerdán felvetette a miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél felmentését. Orbán Viktor a hét végén személyesen konzultál a miniszterrel, majd meghozza a szükséges döntéseket – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Giró-Szász András kormányszóvivő a miniszteri poszt utódlásáról feltett kérdésre azt mondta: Orbán Viktor hazatérése után személyesen konzultál Fellegi Tamással, és megvitatják a lemondás szakmai érveit. A miniszterelnök hozza meg a döntést, és amennyiben elfogadja a miniszter lemondását, határoz az utódlásról is - tette hozzá.

Fellegi Tamás azt  is bejelentette, hogy már a jövő héten találkozik az IMF és az Európai Unió magas szintű tárgyaló képviselőivel. Az általa vezetett IMF-tárgyalódelegáció tagja lesz - Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár mellett - Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke is. A tárgyalási mandátum kiadásához, és a majdani megállapodáshoz is kormánydöntés szükséges, az egyeztetések során pedig több ponton szorosan együttműködnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal - jelezte a tárcavezető.

Fellegi Tamás szerdán előzetes megbeszélést folytatott a lehetséges tárgyalási menetrendről Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti képviseletének vezetőjével. A miniszter a jövő héten Budapesten találkozik Chritoph Rosenberggel, az IMF, és Barbara Kaufmannal, az EU főtárgyalójával. Ugyancsak a jövő héten Londonban mindhárom hitelminősítő képviselőjével, valamint nagybefektetőkkel is konzultál, valamint várhatóan találkozik a brit kormány pénzügyi vezetőivel, majd  Magyarország januárban kezdi meg a hivatalos tárgyalásokat az IMF és az EU delegációjával. Fellegi Tamás szerint a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal megkötendő megállapodás az előfeltétele annak, ne lehetetlenüljön el Magyarország piacokról történő finanszírozása.

A magyar tárgyalódelegáció vezetőjeként feladatai közé tartozik a tárgyalások lefolytatása mellett többek között a tárgyalási pozíció kialakítása és kormány elé terjesztése, az ott képviselendő álláspont megalapozása, a tárgyalási háttérmunka összehangolása, a szükséges kormányzati döntések kezdeményezése, valamint a magyar álláspont folyamatos megismertetése az EU és az IMF háttérintézményeivel, és a hitelminősítőkkel.

Orbán Viktor a hét végén konzultál Fellegivel

Orbán Viktor a hét végén személyesen is konzultál Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel, ezután a lehető leghamarabb meghozza a szükséges döntéseket – erősítette meg Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A kormányfő csütörtökön az Európai Néppárt kongresszusán vesz részt Marseille-ban, innen utazik tovább a brüsszeli uniós csúcstalálkozóra, ahonnan várhatóan péntek éjszaka érkezik Budapestre. Arról, hogy a kormányfő elfogadja-e a fejlesztési miniszter lemondását, illetve hogy ki lehet az utódja, a  szóvivő egyelőre nem árult el részleteket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...