Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A tárgyalások feltételeiről egyeztetett Fellegi és Olli Rehn

Cikk:

Sikerült világosan egyeztetni az unióval az alapvető irányokat, azokat a kondíciókat, amelyeket a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatást célzó tárgyalásokkal kapcsolatban a felek kölcsönösen elfogadhatónak tartanak - közölte újságírókkal Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, miután pénteken Brüsszelben megbeszélést folytatott Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével.

Fellegi Tamás reméli, hogy a közeljövőben megkezdődnek a tárgyalások, pontos dátumot azonban nem tudott mondani, mert egyelőre nem ismeretes, hogy, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között milyen egyeztetésre kerül majd sor, márpedig a tárgyalási mandátumkiadás a két szervezetben eltérő döntéshozatali mechanizmus eredménye lesz.

A miniszter pénteki brüsszeli tanácskozásával a végére ért kéthetes körutazásának. Ennek során - Washingtonban az IMF-nél, Frankfurtban az Európai Központi Banknál, valamint Berlinben és Bécsben a német, illetve az osztrák bankvezetésnél és kormányzatnál - a magyar pénzügyi helyzet szempontjából kritikus partneri kapcsolatokat térképezte fel. Fellegi Tamás elmondta, hogy tisztán kirajzolódtak a tárgyalásokkal kapcsolatos feltételek, és az, hogy mely ügyekben külön döntést hozni, ezekről pedig a hétvégén be is számol a kormánynak. A hétfői kormányülésen a kabinet valószínűleg meghozza a szükséges döntéseket, Orbán Viktor miniszterelnök pedig kedden találkozik José Manuel Barrosoval, ahol várhatóan számos vitás kérdést sikerül majd rendezni.

A hiteltárgyalások szoros összefüggésben lesznek a túlzottdeficit-eljárással és az egykulcsos adórendszer is része a tárgyalási folyamatnak – erősítette meg Fellegi. A minisztere szerint a szükséges magyar lépések megtételéhez nincs szükség az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívására.

A találkozó után Olli Rehn megerősítette, hogy az Európai Bizottság álláspontja szerint a jegybanki függetlenség biztosításának kérdésére megoldást kell találni a pénzügyi támogatásról szóló tárgyalások megkezdése előtt. Ami a jegybanktörvény Brüsszel által kifogásolt egyik elemét, a jegybankelnök alkotmányos eskütételi kötelezettségét illeti, Fellegi úgy vélekedett, hogy ez a kérdés megoldható.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...