Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hétszeres forrás felnőttképzésre

Létrehozva: 2004. február 8.
Módosítás: 2004. február 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

2004-ben hétszer annyi központi forrás áll rendelkezésre a szakképzetlen és fogyatékos felnőttek képzésének támogatására, mint tavaly. Az elkülönített 2,9 milliárd forintból körülbelül 31 ezer személy képzése oldható meg.
A megyei munkaügyi központokban és a fővárosban a Munkaerő-piaci Alap forrásaiból 2002-től kezdődően 4 ezer résztvevővel, 4 milliárd forintos támogatással 39 programot indítottak a hátrányos helyzetűeknek. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az idén újabb megyei programok indítása várható, januárban 10 programot készítettek elő a munkaügyi központok.
A korábbi programok közül 17 a roma munkanélküliek, 7 a pályakezdők, 5 pedig a tartósan munkanélküliek elhelyezkedési lehetőségeit javította. A nők, a GYES-ről visszatérők munkaerőpiacra jutását 4 program, a megváltozott munkaképességűek munkához jutását 3 program segítette. További két program a gyermekvédelmi intézményekben nevelkedett, különösen hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci felzárkóztatására irányult. Egy program a központi létszámleépítés következményeinek mérséklését szolgálta.
2,9 milliárdból 31 ezer ember képzését tervezik
Az idén csaknem hétszer annyi központi forrás áll rendelkezésre a szakképzetlen és fogyatékos felnőttek képzésének támogatására, mint tavaly. A felnőttképzésről szóló kormányrendelet alapján lehetőség van képzésük normatív támogatására. Ennek eredményeként központi költségvetési forrásból 2003-ban 5340 személy képzésére nyílt lehetőség 475 millió forint felhasználásával. További támogatást jelentett 2003-ban a Munkaerő-piaci Alap felnőttképzési alaprészéből nyújtott 965 millió forint, amely csaknem 20 ezer hátrányos helyzetű állampolgár szakmai képzését tette lehetővé.
Az idén már 2,9 milliárd forint áll rendelkezésre a szakképzetlen és fogyatékos felnőttek munkaerő-piaci helyzetének javítására. Ebből a pénzből körülbelül 31 ezer személy képzése oldható meg.
Folytatódnak a PHARE programok
Folytatódik az idén a 2 évvel ezelőtt kezdett esélyegyenlőség a munkaerőpiacon című PHARE program. Ennek célja a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség javítása, segítve az inaktív nők visszatérését a munkaerőpiacra. A program 2003-ban 1000 személy szakmai képzését, vállalkozóvá válását, foglalkoztatásra felkészítését, továbbá tényleges foglalkoztatását támogatta.
Egy másik PHARE program Kelet-Magyarország három régiójában új szakképesítések bevezetését, illetve ezzel kapcsolatos központi programok és a kapcsolódó tananyagok, oktatási segédletek kifejlesztését és elterjesztését segítette elő csaknem ezer személy számára - tette közzé a minisztérium.
Ugrás vissza Ugrás vissza...