Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Felnőttképzési pályázatok egymilliárdból

Létrehozva: 2002. december 17.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium egymilliárd forintos összértékben hétfőn pályázatokat írt ki a felnőttképzés feltételeinek javítására. Mintegy háromszáz felnőttképzéssel is foglalkozó civil társadalmi szervezet így könnyebben megfelelhet az európai uniós követelményeknek, valamint a magyarországi akkreditációs előírásoknak.

Csaknem egymilliárd forintos támogatási kerettel indít programot a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a felnőttképzés feltételeinek javítása érdekében, a pályázati kiírások a héten megjelentek a tárca honlapján - közölte Kiss Péter miniszter.
A nonprofit felnőttképzéssel foglalkozó szervezetek akkreditációjukhoz nyerhetnek el egyenként 500 ezer forintnyi támogatást, az erre előirányzott 140 millió forintos keretrészből. A körülbelül 300 civil társadalmi, felnőttképzéssel is foglalkozó szervezet így könnyebben megfelelhet az európai uniós követelményeknek, illetve a magyarországi akkreditációs előírásoknak.
Azok az intézmények, amelyek a gazdasági vállalkozások aktuális munkaerő-piaci igényeihez kötődve vállalnak képzést, színvonalas megoldásokkal bővítik a felnőttképzési választékot, javítják a képzési hatékonyságot, 160 millió forintos keretből pályázhatnak támogatásra.
A Felnőttképzési Akkreditációs Testület által már minősített felnőttképzéssel foglalkozó intézmények az infrastrukturális feltételeik javításához 400 millió forintos keretből pályázhatnak támogatásra. Elsősorban az informatikai bázis kiépítéséhez, korszerűsítéséhez, az internet segítségével történő képzéshez nyerhetnek el támogatást.
A felnőttképzési törvény lehetőséget ad a már megszerzett tudás felmérésére, elismertetésére. Ennek módszertanát kidolgozó, azt alkalmazó intézmények, mintegy 161 millió forintos keretből juthatnak hozzá segítséghez.
- A pályázatokat a Nemzeti Felnőttképzési Intézet fogadja - mondta a miniszter. Az intézetnek további 25 millió forint áll rendelkezésére ahhoz, hogy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével együttműködve a távmunkához szükséges képzéseket indítson a fogyatékkal élők részére.
Az Oktatási Minisztérium alapkezelő igazgatósága közreműködésével 50 millió forint fordítható arra, hogy a regionális munkaerő-fejlesztő és -képző intézetek megfeleljenek a vizsgaközpont feltételeknek. Ehhez infrastrukturális fejlesztések szükségesek - mutatott rá a szaktárca vezetője.
Ugrás vissza Ugrás vissza...