Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indul a keresztféléves felvételi

Létrehozva: 2012. október 16.
Módosítás: 2012. október 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

E héten kezdetét vette a 2013 februárjában induló felsőoktatási képzésekre való jelentkezési időszak, azaz a keresztféléves felvételi eljárás. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, melyik egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni.

Az idén - a korábbi évektől eltérően - az eljárás tudnivalói és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan jelenik meg a www.felvi.hu oldalon - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. kedden.

A keresztféléves eljárás során meghirdetett alapszakokra érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők jelentkezhetnek, a 2013 februárjában induló mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2013. januárjában fejezik be tanulmányaikat és a végzettséget igazoló dokumentumaikat 2013. január 10-ig csatolni tudják a jelentkezésükhöz.

Az e-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online változata, a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll, az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2012. november 15-ig kell rögzíteni. Az e-felvételi használatához elsőként regisztrálni kell a www.felvi.hu-n.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a papíralapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, illetve az Educatio Nonprofit Kft., valamint az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán.

A felvételi eljárás alapdíja 9 ezer forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. (Ugyanazon intézmény ugyanazon szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor, az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít.) Minden további jelentkezési helyért 2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni - olvasható a közleményben.

Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A pontszámítás alapképzéseken és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható.

A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a ponthatárokat előreláthatólag 2013. január 24-én hirdetik ki.

A keresztféléves felvételi eljárások során évek óta jelentős többségben vannak az elektronikusan jelentkezők, a múlt évben az arányuk már csaknem elérte a 80 százalékot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...