Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Partnereink!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér „EESZT csatlakozásra használható informatikai rendszer engedélyezése iránti kérelem” tárgyban indítható kérelme kapcsán az e-aláírás szolgáltatásban fellépő hiba miatt a hatósági döntések kiadása vonatkozásában az elektronikus ügyintézés szünetel. 

A hiba elhárítása alatt ügyfeleinknek lehetősége van a kérelem elektronikus úton történő benyújtására.

Kérdés esetén az EESZT Kontakt Center tud felvilágosítást nyújtani.

A hiba észlelésének időpontja: 2021.01.12.

MORZSÁK

TARTALOM:Az FHB 30 milliárd forint tőkeemelést kap az államtól

Cikk:

Az FHB Jelzálogbank 30 milliárd forintos tőkeemelést kap a 600 milliárdos bankmentő csomagból - jelentette be kedden Veres János pénzügyminiszter és Gyuris Dániel, a bank igazgatója.

Az FHB Jelzálogbank saját kérésére 30 milliárd forint összegű tőkeemelést kap a 600 milliárd forintos bankmentő csomagból, hogy a hazai piacon ne kerüljön versenyhátrányba - jelentette be Veres János pénzügyminiszter és Gyuris Dániel, a bank vezérigazgatója kedden. A Pénzügyminisztérium és a bank már az év eleje óta tárgyalt a mostani megállapodásról.

Az állami tulajdonhányad a tőkeemelés révén a 2008. év végi 4,11-ről 43,57 százalékra nő a bankban. A jelzálogbank a kapott tőkejuttatásból legfeljebb 25 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre leánycégében, az FHB Kereskedelmi Bankban. A tőkeemeléshez a tavaly decemberben elfogadott stabilizációs törvény biztosítja a jogi keretet - mondta a pénzügyminiszter.

Vállalkozói és lakossági hitelekre fordítják a pénzt

A tőkejuttatás célja, hogy az FHB hozzájáruljon a jelzáloghitel-, illetve a jelzáloglevél-piac stabilizációjához, a kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság hitelezésének a fejlesztéséhez. A tőkeemelés továbbá hozzájárul az FHB Bankcsoport stabilitásának javulásához, ezáltal aktív tőkepiaci szerepének erősítéséhez és a Magyarországgal kapcsolatos befektetői bizalom, helyreállításához.

A tőkeemelés a stabilizációs törvény rendelkezéseivel összhangban 1 darab 100 forint névértékű, különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvény és 46 153 999 darab 100 forint névértékű különleges - szavazati joggal nem rendelkező - osztalékelsőbbségi részvény kibocsátásával történik, 650 forintos árfolyamon. A jegyzett tőke ennek eredményeként 4,6154 milliárd forintra emelkedik, 25,3847 milliárd forint a tőketartalékba kerül.

Veres: a tőkeemelés nem ingyenes jutattás

Az állam nem ingyen adja a tőkejuttatást - hangsúlyozta a miniszter. Az államot az osztalékelsőbbségi részvények után az általános tartalék képzése utáni adózott eredmény terhére kifizethető osztalékalapból a kibocsátási érték átlagosan 10,5 százaléka illeti meg osztalékként, ami a névértékre vetítve 68,2 százalék.

Az államnak már most is vannak a törvénynek megfelelően delegált tagjai az FHB igazgatóságában és felügyelőbizottságában - emlékeztetett Veres János. Növekvő befolyását az állam arra használja fel, hogy ellenőrizze, a tőkejuttatás eredményeként megvalósulnak-e a kitűzött célok.

Gyuris Dániel emlékeztetett arra: az állam által korábban az FHB-ba befektetett tőke tízszeresen megtérült (az állam 10 év alatt 8 milliárd forintot fektetett az FHB-ba, s a privatizáció két ütemében 80 milliárd forint bevételhez jutott). A vezérigazgató elmondta: a tőkeemelési javaslatot a bank április 28-ra összehívott közgyűlése elé terjesztik, a tranzakció így várhatóan májusban valósulhat meg. A bank a tőkeemeléshez kapcsolódóan vállalta, hogy nem változtat a közgyűlés által jóváhagyott részvényopciós-program szerkezetén, és korlátozza a vezető állású tisztségviselők javadalmazását a következő öt évben, s félévente rendszeresen tájékoztatja az államot a megállapodásban foglaltak teljesítéséről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...