Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több mint 62 milliárd jut a munkaerőpiac fejlesztésére jövőre

Cikk:

Jövőre összesen 62,6 milliárd forintot fordíthatunk munkaerőpiac fejlesztésére - jelentette be Burány Sándor. A minisztérium kiemelten kezeli a rugalmas munkaerőformák támogatását, és szigorúbb feltételrendszerrel, de folytatódhat az informatikai tárcával közösen indított távmunkaprogram is - mondta a Magyarország.hu-nak a szakminiszter.

Jövőre a költségvetési pénzekkel és az európai uniós támogatásokkal együtt 62,6 milliárd forint jut humán erőforrás fejlesztésére, amelyből 13 milliárdot a magyar költségvetés biztosít - jelentette be Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kedden.
Magyarországon az aktív népesség 54-56 százaléka dolgozik, a kormány célja, hogy ezt az arányt jelentősen megnöveljék.
Harminc százalékkal több pénz a közmunkaprogramra
A minisztérium egyik legfontosabb programja a jövőre tízezer embernek munkát adó közmunkaprogram, erre a tavalyinál 30 százalékkal több pénzt, 4 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés. Az összeg remélhetően 3 milliárd forintos PHARE-támogatással egészül ki - fogalmazott a miniszter. A közcélú munkavégzésre összesen 15 milliárd jut jövőre, ez 13 ezer embernek jelenthet munkát. Többszörösére emelkedik a szakképzetlen és fogyatékkal élő munkavállalók támogatása, az idei 475 millió helyett csaknem 3 milliárd forintra. Ezen a területen a foglalkoztatottak száma ötezerről 21 ezer főre növekedhet.
Beruházások, felnőttképzés és rugalmas munkaerőformák
Az egyén versenyképességét a felnőttképzés, az élethosszig tartó tanulás biztosítja a leginkább, erre a tavalyi 3,8 milliárd forint helyett 4,1 milliárdot irányoz elő a költségvetés. A már folyamatban levő és a jövőre induló beruházások 10 ezer embernek adhatnak munkát, a gyorsforgalmi úthálózat építése több mint 2 ezer, a Smart-program 1300, a munkaerő-piaci alap támogatása pedig 5 ezer munkahelyet jelent. A Vásárhelyi-terv beindítása és a négyes metró építése tovább javíthat a foglalkoztatottsági mutatókon - mondta Burány Sándor.
A minisztérium a rugalmas munkaerő-formákat terjesztené el, ez főleg az állásukat elvesztett, 50 évnél idősebb embereknek, a gyesről, illetve gyedről visszatérő, állást kereső kismamáknak jelenthet segítséget. A kormány adókedvezményeket kapcsol a kismamák és az 50 év feletti tartós munkanélküliek foglalkoztatásához, esetükben a munkaadóknak nem kell befizetniük a 3450 forintos egészségügyi hozzájárulást.
Nyertes pályázók álltak el a távmunkahelyek létrehozásától
Jövőre folytatódik az informatikai és munkaügyi tárca közös távmunkaprogramja, ehhez azonban a két miniszternek egy olyan feltételrendszert kell kialakítania, amely biztosítja a támogatott távmunkahelyek valós létrejöttét is. Az első pályázatoknál ugyanis gyakran előfordult, hogy a nyertesek indoklás nélkül elálltak a pályázatában benyújtott tervtől - mondta a Magyarország.hu-nak Burány Sándor.
Ugrás vissza Ugrás vissza...