Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Burány Sándor a munkaügyi tárca kétéves munkáját értékelte

Létrehozva: 2004. május 25.
Módosítás: 2004. május 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az elmúlt két évben kiugróan magas, összességében mintegy 20 százalékos reálkereset-növekedés valósult meg, a közszférában dolgozók bérének emelése, a minimálbér adómentessé tétele és a személyi jövedelemadó változása miatt - nyilatkozta a munkaügyi miniszter a tárcaértékelő beszédében.
A határozott intézkedések eredményeként a költségvetési szférában 38 százalék volt a reálkereset-növekedés, és a versenyszférában is számottevően, 19 százalékkal javult a keresetek vásárlóereje - nyilatkozta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a keddi tárcaértékelő sajtótájékoztatóján.
A kormányzati bérpolitika a nemzetgazdasági teljesítmények alakulásához jobban igazodó keresetnövekedéssel számol. Az országos bérmegállapodás az idei évre 7-8 százalékos bruttó keresetemelkedést ajánl a vállalkozásoknak, ami a reálkeresetek megőrzését és kismértékű emelését teszi lehetővé. A minimálbér bruttó összege az inflációs várakozásnak megfelelően - az Országos Érdekegyeztető Tanács megállapodása alapján - 6 százalékkal, havi 53 ezer forintra nőtt.
Hátrányos helyzetűeknek indított programok
A szakminiszter elmondta: a Medgyessy-kormány romló foglalkoztatási helyzetben vette át a kormányzást, hiszen 2001-ben 50 ezer fővel kevesebb ember dolgozott, mint az azt megelőző időszakban. Ennek ellenére 2003-ban a foglalkoztatottak száma 89 ezerrel emelkedett a két évvel korábbi mélyponthoz képest.
A foglalkoztatás javuló tendenciája ebben az évben is érzékelhető: az első három hónapban 32 ezerrel többen kaptak munkát, mint az előző év azonos időszakában, miközben több mint 10 ezerrel csökkent a munkanélküliek és csaknem 50 ezerrel a gazdaságilag inaktívak száma is.
Az elmúlt két évben 150 ezren voltak, akiknek béréhez - a Munkaerő-piaci Alapból - támogatást nyújtott a tárca, a munkanélküliek foglalkoztatását vállaló cégeken vagy önkormányzatokon keresztül - tette hozzá Burány Sándor.
Bővültek a munkahelyteremtésre szánt források, kiemelten a hátrányos helyzetűek és elmaradott térségekre fordított támogtások; 2 milliárdról 5,6-re emelkedett a közmunkára szánt keretösszeg; speciális távmunkaprogramok indultak a leghátrányosabb településen élőknek; csökkentek az alkalmi munkavállalás közterhei, valamint a foglalkoztatási törvény módosításával többlettámogatásra is lehetőség nyílt az időskorúak számára elindított programok és a részmunkaidős foglalkoztatásoknál.
Egységes magyar munkaügyi adatbázis
Az Európai Szociális Alap (ESZA) támogatásával a civil szervezeteken keresztül olyan kezdeményezések indultak, amelyek a fiatalok, a nők és a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci esélyeinek javítására irányulnak.
A szakminisztérium létrehozta az Egységes magyar munkaügyi adatbázist, az EMMA-rendszert, amely korszerű feltételeket biztosít a munkaügyi kapcsolatokban. Ennek segítségével pontos és megbízható információkat kapunk a hazai munkaviszonyokról.
A munkaügyi miniszter kiemelte: a szolgáltatás jelentősége, hogy a munkavállaló is megismerheti saját adatait, ellenőrizheti, hogy munkáltatója bejelentve foglalkoztatja-e, valamint azt, hogy ezek az adatok helyesek-e.
Felnőttképzés és az egész életen át tartó tanulás
A felnőttképzést a kormány stratégiája kiemelten kezeli, célkitűzéseit a humánerőforrás-fejlesztés, az oktatás és képzés hosszú távú európai folyamataival összhangban valósítja meg.
Burány Sándor a programokkal kapcsolatban elmondta, 2003-tól normatív támogatás vehető igénybe a szakképesítéssel nem rendelkezők szakmai és a fogyatékosok általános képzése után; a képzési költség 30 százalékáig, legfeljebb 60 ezer forintig személyi jövedelemadó kedvezmény vehető igénybe; évente mintegy 5 milliárd forintot különített el tárca a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci esélyeit javító képzésekre és az intézményrendszer fejlesztésére, valamint több mint 80 ezer munkanélküli vehetett részt valamilyen oktatásban.
Az ESZA kiemelten támogatja az egész életen át tartó tanulást és a felnőttképzést is, és így összesen 22 milliárdos keret áll rendelkezésre a vállalti, elsősorban a munkahelyteremtéshez kapcsolódó képzések segítésére.
Ugrás vissza Ugrás vissza...