Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Romafoglalkoztatási programot készít az OCÖ

Létrehozva: 2004. július 20.
Módosítás: 2004. július 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Augusztusban az Országos Cigány Önkormányzat intézményeiben hetvenkilencen állnak munkába abból a több mint száz jelentkezőből, akik hat hónapon át tanultak államigazgatási, emberi jogi, humán erőforrás-fejlesztési és kommunikációs ismereteket. A nyár végére az OCÖ kísérleti programot dolgoz ki a romák foglalkoztatására és integrációjára a leghátrányosabb helyzetben levő településeken.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tavaly decemberben kötött megállapodást az Országos Cigány Önkormányzattal arról, hogy közös lépéseket tesznek a romák foglalkoztatottságának emeléséért. Az OCÖ-nél több mint százan vettek részt a hat hónapos tanfolyamon és az országos intézményrendszer kialakításában. Ebből csaknem nyolcvanan állnak munkába augusztus elején az OCÖ huszonkét intézményénél, foglalkoztatásukat az FMM támogatja. Az OCÖ intézményei és a megyei munkaügyi központok külön megállapodást kötnek a közös feladatokról.
A munkaügyi tanácsokban és a foglalkoztatást segítő pályázatok elbírálásánál lényeges szempont lesz a romaintegráció, a hátrányos helyzetűek támogatása. A megyei munkaügyi központok roma referenseket foglalkoztatnak majd, akik egyéves gyakorlati képzésen vesznek részt - áll az FMM és az OCÖ közös nyilatkozatában.
Munkaügyi program készül a hátrányos helyzetű megyéknek
Az OCÖ augusztus végére egy kísérleti programot dolgoz ki, amelynek célja, hogy a leghátrányosabb helyzetben levő településeken emelje a romák foglalkoztatottságát, és segítse integrációjukat - mondta el Kolompár Orbán , az OCÖ elnöke, miután kedden Burány Sándor munkaügyi miniszterrel értékelték a tavaly decemberben kötött megállapodás eredményeit. A program alapján ősszel tárcaközi bizottság alakul, amely a javaslatok megvalósítását koordinálja. Ez olyan térségfejlesztési program, amely a munkahelyteremtésre és a vállalkozásfejlesztésre helyezi a hangsúlyt - mondta el a Magyarország.hu-nak Kolompár Orbán. Az elnök a hátrányos helyzetű térségek közül Nógrád, Szabolcs, Heves és Borsod megyét emelte ki, utóbbi megyében a legmagasabb a roma lakosság aránya Magyarországon.
Az OCÖ ezenkívül szeretné elérni, hogy egy delegáltja szavazati joggal vehessen részt a közmunkatanácsban, és a szervezet megyei intézményeinek vezetői aktív szerepet vállalhassanak a munkaügyi tanácsok romákat érintő programjainak előkészítésében és végrehajtásában.
Ugrás vissza Ugrás vissza...