Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Kormányzati Portál vendége volt a miniszterelnök

Létrehozva: 2006. február 27.
Módosítás: 2006. február 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hétfőn délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszolt a fórumozók kérdéseire a Kormányzati Portál on-line fogadóóráján. Az olvasók egyebek között az egészségügyről, a lakásmaffia ellen hozott intézkedésekről, a bíróságok helyzetéről és a megújuló energiaforrások használatának támogatásáról faggatták a kormányfőt.
A Kormányzati Portál vendége volt a miniszterelnök. Hétfő délután Gyurcsány Ferenc volt a Kormányzati Portál on-line fogadóórájának vendége, a miniszterelnök egy órán át válaszolt az olvasók kérdéseire.
A kormányfő elmondta: valós probléma a bírósági perek elhúzódása. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 1993 óta összesen 72 ügyben marasztalta el Magyarországot az igazságszolgáltatással összefüggésben, amelyből 66 ügyben a bírósági eljárások elhúzódása volt az elmarasztalás oka.
Magyarországon 2844 bíró és 7900 alkalmazott kezeli azt az 1,2 millió ügyet, ami tavaly a bíróságok elé került, az 5 éven túl tartó ügyek száma 1200 - közölte a kormányfő. Hazánk a beérkező ügyek, a dolgozó bírák számát, valamint a befejezett és elhúzódó ügyek arányát tekintve az európai középmezőnybe tartozik - mondta Gyurcsány Ferenc.
A parlament tavasszal fogadta el a kifogás intézményéről szóló törvénytervezetet, így az elhúzódó ügyek miatt a felek bírói intézkedést kérhetnek. A bíró és az ülnök más módon is felelősségre vonhatók, ellenük a kinevező, illetve a választásra jogosult hozzájárulásával büntető- és szabálysértési eljárást lehet indítani. A fellebbezés intézménye, az eljárások többfokúsága szintén az ellenőrzés eszköze - itt viszont szükségszerű, hogy az esetek egy részében eltérő szakmai döntések születnek.
Nem változik a közúti ellenőrzés rendje
A rendőrség továbbra is megállíthat majd autósokat, hogy igazoltassa őket. Ha ezt a jogot elvennénk a testülettől, azzal lemondanánk az ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezetők, körözött bűnözök kiszűréséről - mondta a kormányfő.
A rendőrség kiemelten foglalkozik a lakásmaffiás ügyekkel
A miniszterelnök a lakásmaffia visszaszorítására meghozott intézkedések közé sorolta a témával foglalkozó parlamenti albizottság felállítását, a bérlakásokról és ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény módosítását, valamint a parlament előtt levő ügyvédi, közjegyzői, végrehajtói törvény módosítási javaslatát. A rendőrség vezetése kiemelten kezeli a lakásmaffiával kapcsolatos ügyeket, a megindult eljárásokat negyedévente értékelik, a fővárosban külön egység foglalkozik a lakásmaffiaügyekkel.
Fokozatosan emelkedik az ápolási díj
Sokan érdeklődtek az egészségügy helyzetéről, méltánytalannak tartották például a 26 ezer forintos ápolási díjat. A miniszterelnök elmondta, hogy tavaly a fokozott gondozást igénylő személy ápolásakor az ápolási díj összegét a nyugdíjminimum 100 százalékáról 130 százalékra emelték, idén szeptemberben a díj összege eléri a nyugdíjminimum 150 százalékát, 2007-re pedig további emelést tervez a kabinet.
Idén is lehet pályázni megújuló energiahordozók használatára
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium idén is kiírja a lakosság számára a megújuló energiahordozók felhasználását segítő pályázatot, ebben hőszivattyúk, napkollektorok támogatására lehet pályázni. Kizárólag napkollektorra 300 ezer forint támogatást lehet szerezni, több cél esetén a támogatás félmillió forint lehet. A támogatás azonban nem haladhatja meg a teljes költség egyharmadát - közölte Gyurcsány Ferenc. Bár a KIOP pályázati kerete kimerült, a pályázat várhatóan megjelenik, és összesen 300 millió forint áll majd rendelkezésre a 2007. évi keret terhére.
E-ügyintézés az egészségbiztosításban is
A kormányfő egyetértett azzal a felvetéssel, hogy az egységes ügyfélazonosító rendszerre épülő adatszolgáltatást ki kell terjeszteni az egészségbiztosításra, a nyugdíjbiztosításra és a magánnyugdíj-pénztári befizetésekre is. A kormány tavaly októberben már döntést hozott arról, hogy ezeket az adatszolgáltatásokat felül kell vizsgálni, és az adatszolgáltatási terhek csökkentése érdekében össze kell hangolni.
A függőben maradt kérdésekre és azokra, amelyek hétfő éjfélig megérkeztek a fórumba, a miniszterelnök a napokban személyesen válaszol, ehhez megkapta saját bejelentkező kódját is.
Négyszeres kapacitásbővítés az EKK-nál
Az on-line fórumot több mint 20 ezren látogatták meg. A rendszer percenként 200-250 megkeresést tud kezelni, a fórum alatt azonban ennek ötszöröse érkezett. Idén a második negyedévben olyan fejlesztéseket hajtanak végre, amelyeknek köszönhetően ez a szám 2000-re emelkedik - mondta Baja Ferenc . Az Elektronikuskormányzat-központ (EKK) vezetője hozzátette: maga a miniszterelnök is meglepetéssel fogadta, hogy a valódi politikai párbeszédre ekkora igény mutatkozott az on-line közösségben.
Ugrás vissza Ugrás vissza...