Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tartozásokról is kérdezték az APEH elnökhelyettesét

Létrehozva: 2006. március 9.
Módosítás: 2006. március 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Adóbevallással, űrlapokkal, tartozásokkal és a tartozások végrehajtásával kapcsolatban érkezett a legtöbb kérdés Vámosi-Nagy Szabolcshoz. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese a Kormányzati Portálon tartott fogadóóráján több egyedi problémára is válaszolt.
Egyedi kérdésekre is válaszolt a Kormányzati Portálon tartott fogadóóráján Vámosi-Nagy Szabolcs , az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) jogi elnökhelyettese. A legtöbben a bevallási és befizetési határidőkre, kötelezettségekre és a hatóság végrehajtási gyakorlatára voltak kíváncsiak, de az APEH-űrlapokkal, a letölthető nyomtatványokkal kapcsolatban is érkeztek kérdések.
Az adatok bejelentésével és az adatvédelemel kapcsolatban Vámosi-Nagy Szabolcs szólt az APEH egyablakos rendszeréről. Az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében létrejött egyablakos adózói bejelentkezési rendszer különböző hatóságok - az APEH, a KSH, a cégbíróságok, illetve az okmányirodák - számítástechnikai rendszereinek zárt vonalon történő kapcsolódása révén minimális idő alatt teszi lehetővé a regisztrációt. Az egyablakos rendszernek azonban szigorúak a törvényi keretei, így vannak olyan adatok, melyeket a hatóságok nem közölhetnek egymással. Az alkotmányos követelményekre is tekintettel az egyes hatóságok csak a feladatuk ellátásához szükséges adatokat kezelhetik - közölte az elnökhelyettes. Ezeket az adatokat közvetlenül az illetékes szerv számára kell bejelenteni.
A hatóság számára fennálló tartozások kapcsán Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta, az ügyfelek minden esetben tisztában vannak azzal, hogy tartoznak, hiszen tartozásuk vagy saját bevallásukban jelenik meg, vagy a hatóság jogerős határozatában szerepel. A határidők meghosszabbítása - azaz, hogy a végrehajtás eszközeit csak a tartozás fennállásának 30. napjától kezdve alkalmazza a hatóság - az elnökhelyettes szerint felesleges lenne, hiszen a befizetéseket is határidővel együtt érvényesítik. Az adókötelezettségek teljesítésének határideje (évtizedek óta szinte változatlan formában) törvényben rögzített, minden adózó tudhatja, hogy milyen aktuális fizetési kötelezettsége keletkezik - tette hozzá.
A körbetartozás nem elég indok a tartozás átütemezéséhez
Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta, az adóhatóság nem tud tekintettel lenni a körbetartozásra, azaz arra, hogy az adózó azért nem tudja megfizetni tartozását az APEH-nak, mert nem tudja behajtani saját kintlévőségeit. A tartozások könnyítésére, illetve átütemezésére vonatkozó kérelmek esetében a hatóság az adótartozás keletkezésének körülményeit, az adózó gazdálkodási helyzetét és korábbi fizetési fegyelmét vizsgálja; ezek alapján dönt a kérelem elutasításáról vagy elfogadásáról. Önmagában az, hogy az adott ügyfélnek is tartoznak, még nem elegendő a tartozás határidejének meghosszabbításához - hangzott el.
Súlyosan fogyatékos személyek adókedvezménye
A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a súlyosan fogyatékos személyeket havonta a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezmény illeti meg. A súlyos fogyatékosság eseteit miniszteri rendelet rögzíti, és erről a szakorvos adhat igazolást. Az adókedvezmény ezen igazolás alapján járhat az adózónak, visszamenőlegesen is. Ilyen esetben a fogyatékosság fennállásának napjáig önellenőrzést kell beadnia az állandó lakóhely szerinti igazgatósághoz, melyhez a szükséges adatlap letölthető az APEH honlapjáról.
Adónaptár az APEH honlapján
Az elnökhelyettes elmondta, a legtöbb kérdésre vonatkozó részletes választ az adóhatóság honlapján megtalálják az érdeklődők. Így az APEH internetes oldalán megtalálhatóak a magánszemélyek 2006-ra vonatkozó adó- és járulékbevallási nyomtatványokat, szintén itt találhatóak az adatszolgáltatási, kitöltési tájékoztatók, útmutatók. A honlapon adónaptár segíti a határidők követését. Szintén megtalálhatóak a honlapon a hivatal elnökének irányelvei, például a kiemelten ellenőrizendő adózói csoportokról.
A tájékoztatók megfogalmazásakor az adóhatóság a közérthető fogalmazásra törekszik - mondta el a szövegezés kritikájára Vámosi-Nagy Szabolcs. Ennek jegyében számos külső szervet is felkér a hivatal, így például az érdekképviseleteket, hogy előzetesen véleményezzék a tervezeteket. Javaslataikat - amennyiben a jogszabályi keretek azt lehetővé teszik - az adóhatóság figyelembe is veszi.
A fogadóórán beérkezett kérdések, valamint az elnökhelyettes válaszai teljes terjedelemben itt találhatóak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...