Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Álláskeresést ösztönző juttatás júliustól

Cikk:

Az idei év első négy hónapjában 13 ezren találtak munkahelyet, a félév utolsó két hónapjában várhatóan újabb húszezer magyar tud elhelyezkedni - hangzott el a munkaügyi miniszter hétfői tájékoztatóján. A szaktárca a foglalkoztatás növelése érdekében pályázatokat hirdet, és bevezetik az álláskeresés-ösztönző juttatást is.

Az idén munkahelyteremtésre szánt hárommilliárdból már csak 650 millió forint maradt. Az éves keret mellé a szaktárca két lépcsőben összesen kétmilliárd forintos kiegészítést kapott a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testületének döntése alapján - közölte Burány Sándor munkaügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Elmondta, hogy idén 34 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma 2003. első félévében az előző év ezen időszakához képest. A KSH adatai szerint az első négy hónapban 13 ezer dolgozóval nőtt a foglalkoztatás, és ez további húszezerrel növekedhet május-júniusban, mivel ezek jó hónapoknak számítanak munkaügyi szempontból.
Április végéig kilencven új céget alapítottak, ezek összesen 900 új munkahelyet teremtettek. Már működő hatszáz vállalkozás pedig 16 ezer új állással gazdagította a munkaerőpiacot. Érdekességképpen a miniszter megemlítette, hogy ezen cégek kétharmada kft. formájában működik.
A cégek stabil gazdaságra számítanak
Székely Judit, a tárca helyettes államtitkára ismertette a tárca második félévre készített munkaerő-piaci előrejelzését, amelyet a tárca hathavonta tesz közzé. A 4 600 vállakozás megkérdezésével márciusban készített felmérés szerint a cégek stabil gazdasági folyamatokra számítanak. A megkérdezetteknél a beruházási kedvet, a rendelésállományt és az árbevételt tekintve nem várható változás az előző évhez képest.
- A tárca a második félévben a szezonális hatások ellenére kis mértékű, párezres növekedésre számít a foglalkoztatottak körében - fűzte hozzá.
Egymillió egy munkahelyért
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium továbbra is igyekszik segíteni a munkahelyteremtést, ennek érdekében kiemelt összeget különített el ezen jellegű beruházások ösztönzésére. A vissza nem térítendő támogatás mértéke új munkahelyenként legfeljebb egymillió forint. További, maximum 200 ezer forint kiegészítő támogatásra lehet számítani, ha társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott térségben pályáznak, illetve 200 ezer forint kiegészítés nyerhető el akkor is, ha a beruházás befejezését követően nyilvántartott munkanélküliek foglalkoztatására vállalkozik a pályázó. Háromszáz fő feletti munkahelyteremtés esetén a támogatási maximumok legfeljebb százmillió forinttal növelhetők.
Képzések megyei forrásból
A munkaügyi tanácsok idén 38 milliárdos megyei, decentralizát keretből finanszírozhatják a munkaerő-piaci képzéseket, adhatnak a foglalkoztatás bővítését, a közhasznú munkavégzést vagy a pályakezdők elhelyezkedését szolgáló támogatásokat.
A munkaerő-piaci képzésben munkanélküliek, pályakezdők, gyesen, gyeden lévők, a várhatóan megszűnő munkahelyen dolgozók, a közhasznú munkavégzésen résztvevők, valamint azon munkaviszonyban állók vonhatók be, akiknek a rendszeres foglalkoztatása képzés nélkül nem biztosítható.
Pályázat szakképzési kötelezettségű kkv-knek
A mikro, kis- és középvállalkozások saját munkavállalkozások saját munkavállalói képzésének támogatására 450 millió forintos pályázatot írtak ki. Azon cégeket kívánják így segíteni, amelyek szakképzési hozzájárulási kötelezettségük terhére elszámolható képzési támogatás lehetőségét nem tudják megfelelően érvényesíteni. A pályázat szövege részletesen itt olvasható .
Juttatás álláskeresőknek
A kormány 2003. július 1-jétől bevezeti az álláskeresést ösztönző juttatást. Az illetmény összege állandó, havi 18 530 forint. A folyósítás ideje 180, 45 év felettieknél 270 nap. Ezzel háromfokozatú munkanélküli ellátó rendsazer épül ki, amelynek elemei a munkanélküli járulék, az álláskeresést ösztönző juttatás és a nyugdíj előtti munkanélküli segély az öregségi nyugdíjhoz közel állóknak.
Társadalmi vita az önfoglalkoztatásról szóló törvényről
Burány Sándor újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy az önfoglalkoztatásról készülő törvény tervezetéről befejeződött a különböző észrevételek befogadása, és megkezdődött a társadalmi vita.
A miniszter utalt arra is, hogy a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a költségvetési megtakarítást szolgáló 2,5 százalékos kiadáscsökkentést a tárca a működési kiadásaiból kívánja kigazdálkodni.
Ugrás vissza Ugrás vissza...