Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Válságban felértékelődnek a foglalkoztatási szolgálatok

Cikk:

A foglalkoztatási szolgálatok szerepe felértékelődik a válságban, hiszen elősegítik a munkahelyek megtartását, és a különösen veszélyeztetett csoportok, például pályakezdő fiatalok, gyes-ről visszatért kismamák munkához jutását - mondta Kovács Géza, a Foglalkozatási és Szociális Hivatal (FSZH) főosztályvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A főosztályvezető annak kapcsán beszélt erről, hogy október 17-én immár negyedik alkalommal rendez nemzetközi információs- és állásbörzét az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) Budapesten.

A börzére több száz konkrét állásajánlattal érkezik 17 európai ország több munkáltatója és tanácsadója.

A konkrét állásokon kívül tanácsadók és munkaerő-közvetítő cégek is munkalehetőségekkel jelennek meg, és egyben felmérik az érdeklődést az egyes állások iránt.

Az állásbörze megrendezése összesen mintegy 8 millió forintba kerül, amelyet teljes egészében európai uniós forrásból finanszíroznak.

Eddig egy-egy börzén 3.500 látogató vett részt, az idén ennél több érdeklődőt várnak.  

Kovács Géza hangsúlyozta: fontos a földrajzi mobilitás elősegítése, legfőképpen azért, mert az Európai Unióban hivatalosan jelenleg is több mint 600 - 800.000 állás vár betöltésre, és sokszor csak a munkaerő megfelelő mobilitása - azaz a munkalehetőség helyén történő megjelenése - hiányzik.

Elmondta: annak ellenére, hogy Ausztria és Németország még nem nyitotta meg teljesen munkaerőpiacát - államközi egyezmények keretében - számos magyar dolgozik ezekben az országokban, és a toborzások iránt is nagy az érdeklődés.

Kalmár András EURES-manager arról beszélt, hogy a munkáltatók és tanácsadók mellett partnerszervezetek, például a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat, a Nemzeti Pályainformációs Központ, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság munkatársai is részt vesznek a börzén, hogy a munkavállalással kapcsolatos további fontos kérdésekben informálják az érdeklődőket.

A legutóbbi, 2008 őszén rendezett nemzetközi állásbörze tapasztalatai alapján az érdeklődők leginkább a szállodaiparban, idegenforgalomban, vendéglátásban dolgoztak, és közel 40 százalékuk dolgozott már külföldön. A börze látogatóinak 88,2 százaléka tervezte, hogy külföldön vállal munkát. Az országok népszerűségi listájának élén Nagy-Britannia áll: a külföldre vágyók közel fele jelölte meg célországként, de Németország (25 százalék), Ausztria (23 százalék) és Hollandia (16 százalék) is sokak érdeklődésére tartott számot.

Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) 1993-ban jött létre és 31 európai ország Állami Foglalkoztatási Szolgálatát tömöríti. Tagjai az Európai Gazdasági Térség országai: az EU-tagállamok, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc.

A magyarországi EURES hálózat célja, hogy tájékoztatást, útmutatást és tanácsadást nyújtson az érdeklődők számára az Európai Gazdasági Térség álláslehetőségeiről, valamint élet- és munkakörülményeiről, illetve hogy segítséget nyújtson azon munkáltatók számára, akik más országokból érkező munkavállalókat szeretnének alkalmazni.
Ugrás vissza Ugrás vissza...