Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kánikula II. fogyasztóvédelmi akció: 850 millió forint bírság

Cikk:

Kevesebb és kisebb súlyú szabálytalanságokat tártak fel a hatóságok a Kánikula II. fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozaton, mint a korábbi hasonló akciók során. Összesen 32 ezer ellenőrzést tartottak, ebből 6 ezer esetben szabtak ki valamilyen szabályszegés miatt bírságot.

Véget ért a Kánikula II. fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat, amelynek nyomán összesen 850 millió forint bírságot szabtak ki a szabálytalankodókra az ellenőrök - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön. A július 31-én zárult ellenőrzéssorozat egyhónapos időtartama alatt 11 hatóság emberei végeztek összehangolt ellenőrzést a fogyasztók érdekében. Összesen 32 ezer ellenőrzést tartottak, ebből 6 ezer esetben szabtak ki valamilyen szabályszegés miatt bírságot.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter eredményesnek ítélte az elmúlt egy hónap során az ellenőrök által végzett munkát. Az ellenőrzések során vizsgálták egyebek között, hogy megfelelő-e a számlaadási fegyelem, honnan származik az áru, pontosak-e a mérések, megfelelőek-e a tárolási és higiéniai feltételek, szabályosan foglalkoztatja-e a munkaadó az embereket. Minden olyan körülményt számba vettek az ellenőrök, ami fontos ahhoz, hogy a fogyasztók biztonságban tudhassák magukat.

A miniszter pozitív jelnek nevezte, hogy kevesebb és kisebb súlyú szabályszegésekre derült fény, mint korábban. Ez lehetőséget adott arra, hogy a gyakorlatban is megvalósuljon az a kormány által is támogatott elképzelés, hogy az első kisebb szabálytalanságok esetében a hatósági emberek csak figyelmeztessék a szabályszegőket. Ennek is tudható be Molnár Csaba szerint, hogy míg tavaly minden harmadik vizsgált esetben bírságoltak az ellenőrök, az idén már csak minden ötödikben.

A hatóságok az idén nyáron is kiemelten vizsgálták az élelmiszerek biztonságát. Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára elmondta: a  mostani ellenőrzési időszakban 38,8 millió forint bírságot szabtak ki az élelmiszerellenőrök, a korábbi 84,0 millió forinttal szemben. Július elejétől július végéig 29 ezer tételt ellenőriztek élelmiszerbiztonsági szempontból. Ebből a mennyiségből 781 tételt kifogásoltak.

Molnár Csaba tájékoztatása szerint a hatósági szakemberek 360 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból egy hónap alatt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...