Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Eddig 574 pályázó 16 ezer hektár földhöz jutott

Cikk:

Az állami földhasznosítási program keretében eddig 574 pályázó 16 ezer hektár földterülethez jutott - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Fülöpházán. A Nemzeti Földalap és a Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 65 ezer hektár föld hasznosítását hirdeti meg pályázati úton.

Magyarország ötmillió hektár földterülettel rendelkezik, amelyből 500 ezer hektár az állami szántóföld. Egyetlen kormány sem hirdetett még meg ilyen mennyiségű területet hasznosításra ilyen rövid idő alatt, a pályáztatás célja a családi gazdaságok földhöz juttatása - mondta a miniszter. A pályázat keretében a helyben, vagy 20 kilométeres távolságon belül élő családi gazdaságok, kis- és közepes vállalkozások juthatnak földhöz.

A 65 ezer hektárból a még meg nem hirdetett, illetve a pályázaton folyamatban lévő területeket hasznosítási szerződéssel illetve megbízással adják művelésbe azért, hogy a művelés folyamatos legyen. A pályázatok eredményes lezárása után a használat helyére a haszonbérleti szerződés fog belépni. A vidékfejlesztési tárca vezetője szerint, minél több családi gazdálkodó tudja a birtokát növelni, tud eredményesen állattartással foglalkozni, annál erősebb lesz a vidék gazdatársadalma és az állattartás aránya is növekedni fog.

Ugrás vissza Ugrás vissza...