Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyurcsány piaci beavatkozást kért a forint védelmében

Cikk:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán felkérte a pénzügyminisztert és a jegybank elnökét, hogy vizsgálják meg: az egyébként szokásos eszközökön túl milyen lehetőségek vannak a forint védelmére.

Gyurcsány Ferenc "nem szokványos" piaci beavatkozást kért a forint védelmében a jegybank elnökével és a pénzügyminiszterrel kedden folytatott megbeszélésein. A kormányszóvivő szerint a miniszterelnök azt kérte: vizsgálják meg, hogy a szokásos eszközökön kívül milyen lehetőségek vannak a forint védelmére.

Daróczi Dávid elmondta: a miniszterelnök a jegybank elnökével és a pénzügyminiszterrel folytatott egyeztetésen azt kérte, vizsgálják meg, hogy az egyébként szokásos eszközökön kívül milyen lehetőségek vannak arra, hogy a forint védelmében lépni lehessen a piacon, ha szükség van rá. A kormányfő azt is kérte, mérjék föl, hogy ezek az eszközök milyen előnnyel járnak, és cserébe mi lenne az áruk. Konkrét eszközt azonban nem említett Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök mindezt egy újságírói kérdésre válaszolta, amely arra vonatkozott, hogy Magyarországon terveznek-e ahhoz hasonló intézkedést, mint amit a lengyel kormány bejelentett a zloty védelme érdekében. A lengyel kormányfő kedden közölte, hogy kormánya eurót fog eladni a zloty támogatására, ha az árfolyam elérné az 5 zloty/eurót. A nemzeti valuta megvédésére abból a 67 milliárd euróból fordítanak, amelyet Lengyelország a 2007-2013-as ciklusban kap az EU-tól támogatásként.

Gyurcsány Ferenc a válaszában kifejtette, hogy Lengyelországban más rendszerben történik az uniós pénzek kezelése. Míg Lengyelországban egy külön ügynökség kezeli ezeket a pénzeket, addig Magyarországon a Brüsszeltől már megérkezett, de a pályázókhoz el nem jutott uniós források a Magyar Nemzeti Bank valutatartalékában vannak elhelyezve, és a jegybank ennek megfelelően használja. A részletekben érkező uniós források aktuális értéke mindössze 1-2 milliárd euró, ez viszont elhanyagolható a határidős devizapiaci ügyletek értékéhez képest.

Kedden a forint megközelítette a rekord alacsony 310-es árfolyamot az euróval szemben. Szerdán dél körül azonban már 304 forintra gyengült az euró.

Ugrás vissza Ugrás vissza...