Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Félmillió gyermek él rossz körülmények között

Cikk:

A következő hét évben összesen 80 milliárd forint jut a Nemzeti stratégiai Tterven belül a "Legyen jobb a gyermekeknek" elnevezésű program végrehajtására - jelentette be Kiss Péter Fóton.

A kancelláriát vezető miniszter a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a 2032-ig szóló program kidolgozását az elviselhetetlen gyermekszegénység tette indokolttá. Jelenleg ugyanis e korosztály 20 százaléka, 500 ezer gyerek él igen rossz körülmények között.

Felmérések szerint helyzetük lényegében az elmúlt években sem javult, sőt romlottak a továbbtanulási esélyeik és az e körbe tartozók közül kevesebben vehetik igénybe a bölcsődei, óvodai ellátást is. A tartósan szegény körülmények között élő gyerekek szülei sokszor munkanélküliek, ezért az ő foglalkoztatásuk biztosítása jelentheti a kiutat a gyerekeiknek is ebből a helyzetből - tette hozzá Kiss Péter.

Az első évben 5 milliárd jut

A program első három évében, 2008-tól 5 milliárd forint jut elsősorban a hátrányos helyzetű kistérségekben élő családok hátterének megerősítésére. A gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítására jövőre és 2009-ben összesen 16 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. Az intézményi háttér megerősítésével párhuzamosan az extrém szegény körülmények között élő, éhező gyerekek megsegítésére, az általános iskolások ingyenes étkeztetésére január 1-jétől 600 millió forintot ad az állam.

A nagycsaládosok családi pótlékához pedig 4,2 milliárd forint többlet-kiegészítést biztosít a társadalmi szolidaritás jegyében. Több mint 100 ezer gyerek nyári étkeztetésére 1,2 milliárd forint támogatás jut.

17 ezer gyermek él állami gondozásban

A tájékoztatón arról is szó esett, hogy jelenleg 17 ezer gyerek él állami gondozásban, 55 százalékuk már nem hagyományos intézeti körülmények között, hanem a családi közösséget megközelítő kiscsoportos formában vagy nevelőszülők gondoskodásával. Az idén 50 éves fóti Károlyi Gyermekközpont és Otthon intézményben 124 gyermek készül a felnőtt életre. Kiss Péter itt részt vett egy új épület átadásán, amelyben nyolc mozgássérült állami gondozott gyerek kap elhelyezést jó körülmények között.

Ugrás vissza Ugrás vissza...