Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fővárosi Közgyűlés - Letették esküjüket a testület tagjai

Létrehozva: 2010. október 15.
Módosítás: 2010. október 15.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Letette esküjét Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés 32 tagja a testület pénteki alakuló ülésén; az eseményen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök.

A Fővárosi Közgyűlést - a korábbi 66 helyett - 33 képviselő és a főpolgármester alkotja. Mivel Staudt Gábor (Jobbik) lemondott, a helyére kerülő képviselő pedig még nem vette át mandátumát, 32 képviselő és a főpolgármester tett esküt pénteken.

Az október 3-ai választás után a közgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek a főpolgármesterrel együtt 18, az MSZP-nek 10, a Jobbiknak és az LMP-nek 3-3 mandátuma van.
Az alakuló ülésen az Újvárosháza dísztermét zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők, a fővárosi cégek vezetői és az újságírók, és ott volt Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára is. Orbán Viktor Tarlós István mellett ült a pulpitussal szemben, a képviselők között. Az ülésen nem lehetett látni Demszky Gábor korábbi főpolgármestert.
Az alakuló ülést Kaltenbach Jenő (LMP) korelnök vezette.

Az ülés kezdetén a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek az iszapkatasztrófa áldozataira.
Kaltenbach Jenő szerint egyszerre magasztos és nehéz a feladat, amire a képviselők vállalkoztak, "nehéz, mert aligha tagadható súlyos örökséget vállalunk magunkra" - tette hozzá. Mint fogalmazott, a választók elvárásainak csak akkor felelnek meg, ha minden fontos döntést az ő tudtukkal hoznak meg, ezért olyan nyílttá kell tenni a testület ülését, amennyire csak lehet. Vissza kell adni a budapestiek hitét abban, hogy a közgyűlés nem saját magáért dolgozik - jelentette ki.
A képviselők esküje után Tarlós István tett főpolgármesteri esküt, amit hosszú taps kísért. Ezután a főpolgármester elfoglalta helyét a pulpituson a miniszterelnökkel együtt, majd Orbán Viktor beszédet mondott az új közgyűlés előtt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...